Po wycieleniu krowy są wyjątkowo podatne na schorzenia wywołane ujemnym bilansem energii, który jest – między innymi – efektem dużego wysiłku organizmu spowodowanym regeneracją macicy i zwalczaniem znajdujących się w niej patogenów.
Wśród wielu przyczyn występowania poporodowego zapalenia macicy wymienia się żywienie w okresie poprzedzającym poród. Według kanadyjskich badań, krowy, które zachorowały na metritis, pobierały już przed wycieleniem o 2 kg suchej masy dziennie mniej, od krów zdrowych. Ponadto, potwierdzono, iż o 10 minut krótsze pobieranie paszy dziennie, zwiększa ryzyko zachorowania na metritis prawie o 2%. Na każdy kilogram zmniejszonego pobrania suchej masy w okresie okołoporodowym, ryzyko zachorowania wzrastało prawie o 3%. Metritis osłabia płodność zwierząt i to na długo. Okazuje się, że krowy, które przeszły poporodowe zapalenie macicy mają zmniejszone pęcherzyki jajnikowe, które wytwarzają mniej estrogenu–hormonu wpływającego na zachowania rujowe. Mniejsze pęcherzyki oznaczają mniej estrogenu i co się z tym wiąże, tym mniej widoczną ruję. Ponadto krowy dotknięte chorobą produkują mniejsze komórki ciałka żółtego, a co za tym idzie, produkują w ko...