Znacząco wzrasta także liczba zabiegów inseminacyjnych potrzebnych do skutecznego zacielenia, a brakowanie w tej grupie krów jest blisko 9-krotnie wyższe w porównaniu ze zdrowymi krowami.
Główne czynniki ryzyka występowania kulawizn to aspekty technologiczne związane ze sposobem technicznego wyposażenia obór, utrzymanie i pielęgnacja bydła, żywienie, postawa nóg tylnych oraz aspekty genetyczne (rasa). Przyczyną kulawizn w 90% są schorzenia racic. Wiek, poziom produkcji mleka, stadium laktacji oraz sezon przeprowadzania korekcji racic są również czynnikami związanymi z częstością schorzeń racic i w większości przypadków z kulawiznami krów. Ważne jest wczesne zidentyfikowanie krów kulejących, ponieważ ogranicza rozpowszechnianie kulawizn w stadzie i umożliwia leczenie schorzeń racic we wczesnym stadium.
Prawie 90% kulawizn u bydła dotyczy tylnych kończyn ze względu na większe obciążenia występujące w tej okolicy ciała, a większość schorzeń racic dotyczy racic zewnętrznych, wynika to głównie z biomechaniki chodu krowy.
Andrzej Rutkowski