– Dla nas, spadkobierców spółdzielczości mleczarskiej w Nowych Skalmierzycach, ten jubileusz to powód do dumy i satysfakcji – powiedział Jerzy Krzak. Przedstawił on także bogatą historię skalmierzyckiej spółdzielni, która rozpoczęła swoją działalność 6 kwietnia 1929 roku jako Mleczarnia Wielkopolska Skalmierzyce.
Choć nie była to duża mleczarnia, to prężnie działała i w latach 30. furorę robiło tutejsze masło wyrabiane w dębowej maselnicy. Było tak niesamowite, że trafiało nawet na rynek angielski i amerykański. Jednak prawdziwym przełomem dla mleczarstwa w Nowych Skalmierzycach był rok 1959, kiedy to rozpoczęto produkcję sera pleśniowego wzorowanego na francuskim serze typu Roquefort, czyli sera z przerostem charakterystycznej, niebieskiej pleśni Penicillium Roqeuforti. Dla ułatwienia zadania klientom, nazwę sera spolszczono i stąd powstał rokpol. W 1971 r. mleczarnia w Nowych Skalmierzycach została włączona do Zakładu w Ostrwie Wielkopolskim i dopiero w 1990 r. powrócono do samodzielnej egzystencji. Skalmierzycka spółdzielnia w 1997 r. podjęła decyzję o skupieniu się na produkcji wyłącznie serów pleśniowych, a żeby odróżnić się od konkurencji, sery rokpo...
– Nie byłoby spółdzielni Lazur, której produkty obecnie trafiają do 25 krajów, gdyby nie nadzwyczajna harmonia i zgoda wśród członków spółdzielni, którzy ją założyli przed 90 laty – przyznał Jerzy Krzak, prezes mleczarni Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach, podczas uroczystości 90-lecia skalmierzyckiej spółdzielni. Bal jubileuszowy z tej okazji odbył się 22 listopada 2019 roku i bawiło się na nim ponad 500 osób.