Choć nie była to duża mleczarnia, to prężnie działała i w latach 30. furorę robiło tutejsze masło wyrabiane w dębowej maselnicy. Było tak niesamowite, że trafiało nawet na rynek angielski i amerykański. Jednak prawdziwym przełomem dla mleczarstwa w Nowych Skalmierzycach był rok 1959, kiedy to rozpoczęto produkcję sera pleśniowego wzorowanego na francuskim serze typu Roquefort, czyli sera z przerostem charakterystycznej, niebieskiej pleśni Penicillium Roqeuforti. Dla ułatwienia zadania klientom, nazwę sera spolszczono i stąd powstał rokpol. W 1971 r. mleczarnia w Nowych Skalmierzycach została włączona do Zakładu w Ostrwie Wielkopolskim i dopiero w 1990 r. powrócono do samodzielnej egzystencji. Skalmierzycka spółdzielnia w 1997 r. podjęła decyzję o skupieniu się na produkcji wyłącznie serów pleśniowych, a żeby odróżnić się od konkurencji, sery rokpo...
