W 2011 r. w Europie (wraz z europejską częścią Rosji i Ukrainą) zebranych zostało około 4 mln t soi, ale już w 2017 r. było to prawie 9 milionów ton. Realne jest, by do 2025 r. produkować około 20 mln t soi w Europie. Tym bardziej, że już nie tylko poszczególne państwa zaczynają wspierać w różny sposób rozwój europejskiego białka, ale i Komisja Europejska prowadzi w tym momencie szerokie konsultacje z krajami członkowskimi na temat źródeł białka.
Soja w Polsce nie należy do roślin chętnie uprawianych, a wiele przemawia za zmianą tego stanu rzeczy. Uprawa soi pozytywnie wpływa na glebę, poprawiając jej właściwości fizykochemiczne, zwiększając zawartość próchnicy i łamiąc niekorzystny płodozmian. Do produkcji soi zużywa się nawet 4–5 razy mniej wody niż do produkcji zbóż, w tym kukurydzy. Uprawa soi nie wymaga wiele (lub nawet wcale) nawozów azotowych. Soja, dzięki współpracy z bakteriami brodawkowymi Bradyrhizobium japonicum, potraf...
