Wciąż panuje opinia, iż gruczoł mlekowy jałówek jest wolny od infekcji i na ogół zdrowy. Z tego też powodu wielu producentów mleka nie wykazuje specjalnej troski o wymię odchowywanych jałówek, a to poważny błąd.
Chociażby z tego powodu, iż w okolicy kanału strzykowego jałówek, utrzymywanych na przykład w niehigienicznych warunkach, znajdują się drobnoustroje mogące wywoływać poważne infekcje. Są to gronkowce koagulazoujemne, a także paciorkowce środowiskowe oraz Escherichia coli. W okresie okołoporodowym dochodzi do ich namnażania i powstania stanów zapalnych. Trzeba zatem mieć na uwadze, iż odpowiednio przygotowane do pierwszej laktacji wymię z pewnością odpłaci nam zdrowiem w kolejnych latach użytkowania. Powstawaniu zapaleń sprzyja również podawanie cieliczkom przeznaczonym na remont stada, mleka od krów chorych na mastitis czy wzajemne obsysywanie się cieliczek i jałówek w czasie odchowu. Źródłem zakażenia wymienia jałówek gronkowcem złocistym jest zakażone mleko podawane cieliczkom, czy też zakażona skóra zwierząt. Okazuje się, że wpływ może mieć również genetyczna podatność przekazywana przez buhaja. O występowaniu zapalenia wymienia u jałówki hodowcy dowia...