StoryEditorWiadomości rolnicze

Pieczywo dla wybrednych

18.03.2020., 13:03h

RIESKA – FIŃSKI CHLEBEK

Składniki:

  • 200 ml zimnego mleka,
  • około 2 szklanek mąki jęczmiennej,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:
Wymieszać szybko składniki i od razu zagnieść ciasto rękoma oprószonymi w mące lub wałkiem na placki o grubości 2–3 cm. Z tej porcji ciasta będzie 6 placków o średnicy 12 cm lub 2 duże placki wielkości blachy. Nakłuć placki widelcem i piec w gorącym piecu do pieczenia lub w piekarniku elektrycznym w temperaturze 250–300°C na średnim poziomie przez 10–15 minut. Placki będą mieć najlepszą strukturę, gdy ciasto jest możliwie najbardziej zimne, a piec możliwie najbardziej gorący. Wtedy, w zderzeniu gorąca i zimna powstaje para wodna, która sprawia, że ciasto wypiętrza się i będzie kruche.

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z PIECA CZAROWNIC

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 białko,
  • 1/2 l mleka,
  • około 10 dag drożdży,
  • około 1 kg mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • kilka łyżeczek maku lub sezamu.

Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać. Połączyć...

Pozostało 54% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 15:02