O skuteczności zabiegu w dużym stopniu decyduje czas ekspozycji skóry strzyka na działanie środka. Środek dezynfekcyjny powinien być w kontakcie ze skórą przez okres min. 15–30 sekund lub do czasu zamknięcia się kanału strzykowego. Tym sposobem uniemożliwiamy wnikanie bakterii do wymienia.
Ilość użytego środka dezynfekcyjnego, który bezpośrednio pozostaje w kanale strzykowym wynosi zaledwie 0,1–0,15 ml. Przed kolejnym dojem wymię należy dokładnie umyć i osuszyć. W ten sposób usuwa się nieczystości oraz resztki środka dezynfekującego ze skóry strzyka. Ponadto należy pierwsze 3 strugi mleka zdoić na przeddajacz, eliminując środek znajdujący się w strzyku, a jednocześnie następuje sprawdzenie jakości mleka. Po tych zabiegach zanika ryzyko przedostania się do mleka pozostałości aktywnych związków przeciwbakteryjnych, które są wykrywane jako substancje hamujące. Na wysuszenie i nadmierne rogowacenie naskórka strzyków wpływać mogą również sezonowe warunki pogodowe, przyczyniając się do powstania hiperkeratozy zewnętrznego ujścia kanału strzykowego. Stwierdzono, że u krów z klinicznymi postaciami mastitis występuje większy stopień zrogowacenia końca strzyków, niż u krów...