Zjawisko to oczywiście musimy ograniczać do minimum, dlatego też szczególnego znaczenia nabiera w tym czasie, aby zadawana dawka pokarmowa była smaczna, zasobna we włókno i niskoenergetyczna, z 50-procentowym udziałem suchej masy oraz cząsteczkami o długości od 5 do 7 cm. Długie cząstki mają za zadanie zachęcić zwierzęta do jedzenia pomimo zachodzących zamian fizjologicznych.
W tym czasie trzeba też zwrócić uwagę na zapewnienie większym krowom wystarczającej ilości miejsca. Szerokość stołu paszowego powinna wynosić minimum 76 cm, tak, by pomimo selektywnego jedzenia, pobranie paszy nie malało. W ostatnich 21 dniach nie należy przegrupowywać krów, ponieważ zmiana grupy wymusza ponowne dostosowanie się do hierarchii, co jest równoznaczne ze stresem zwierzęcia, jego zwiększoną aktywnością oraz podniesionym poziomem kortyzolu, który jest konsekwencją reakcji zwierzęcia na stres. Ostatecznie prowadzi to ponownie do spadku pobrania paszy, przez co zwiększa się deficyt energii i następuje dalsza mobilizacja tłuszczu zapasowego.
Beata Dąbrowska