Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego szybki dój krów jest kluczowy?

Andrzej Rutkowski
Kategoria: Polskie mleko
Dlaczego szybki dój krów jest kluczowy?
Polskie mleko Porady
Data publikacji 25.10.2021r.

Od dłuższego czasu Sławomir Stępniak przy doborze buhajów nie przywiązuje tak dużej wagi do wydajności jak do szybkości doju oraz budowy i zdrowotności nóg. Mleczność na średnim poziomie 9200 kg jest dla hodowcy zadowalająca i cel, jaki sobie stawia to jej utrzymanie przy stosunkowo wysokiej zdrowotności i płodności stada.

r e k l a m a

Szybki dój to nie tylko oszczędność czasu, co przekłada się na lepszą organizację pracy w gospodarstwie. Z doświadczenia wiem, że sztuki szybko oddające mleko mają mniej problemów z mastitis. Na szybkość doju patrzą głównie posiadacze robotów udojowych, ale i przy tradycyjnym doju jest to cecha bardzo ważna – podkreślił Sławomir Stępniak.

Na szybkość doju wpływa też typ posiadanej hali udojowej, dlatego rolnicy prawie 2 lata temu zdecydowali się na montaż hali udojowej DeLaval typu bok w bok 2x10 stanowisk. Wybrali ją ze względu na szybszy i sprawniejszy proces doju niż na hali typu rybia ość.

Krowy łatwo i szybko wchodzą oraz wychodzą z hali ze względu na szerokie stanowiska udojowe – stwierdził Sławomir Stępniak dodając, że zastanawiał się nad zakupem robota udojowego, jednak wprowadzenie automatyzacji doju do starej obory nie byłoby tak funkcjonalne jak w nowym obiekcie. Ponadto zaznaczył, że dój na hali to niczym niezastąpiona obserwacja stada i to dwa razy na dzień.


Słoma idzie jak woda

Hodowcy zwiększyli pogłowie stada i rozwinęli produkcję mleka modernizując posiadane budynki inwentarskie poprzez dobudowanie do ich ścian bocznych wiat z zewnętrznymi stołami paszowymi i korytarzami gnojowymi. Każda przeróbka ma swoje zalety, ale także ograniczenia, bo jak przyznaje Sławomir Stępniak, gdyby budował nową oborę od podstaw to byłby to zdecydowanie obiekt bezściołowy. Powód jest bardzo prosty, przy obecnym systemie ściołowym hodowcy zużywają bardzo dużo słomy, którą ścielone są zarówno obszary legowiskowe, jak i korytarze gnojowe. Rocznie Stępniakowie zużywają aż 3 tys. balotów słomy.

Słomę zużywamy głównie do ścielenia, nieznaczna ilość idzie na potrzeby paszowe. Zgromadzenie tak dużych ilości słomy wymaga nakładów pracy i środków pieniężnych. Zwożenie zakupionej słomy trwa u nas ok. miesiąca. Samo ścielenie nie jest już tak pracochłonne, bo mamy ścielarkę, a obornik wypychamy za pomocą ładowarki. Ścielimy każdego dnia rano i wieczorem, bo suche i czyste legowisko to rzecz bardzo ważna, zaś obornik usuwamy raz na 3 dni – powiedział hodowca.


Mieszali nawet bez paszowozu

Sławomir Stępniak przed rokiem zakupił poziomy wóz paszowy Martin-Agro o pojemności 11 m3 z serii Perseo, który jest wyposażony w dwa przeciwbieżne ślimaki rozdrabniające umieszczone równolegle, z nachyleniem zbliżającym materiał do środka zbiornika mieszającego, co zdaniem Sławomira Stępniaka zapewnia szybkie rozdrabnianie paszy.

Hodowca przygotowuje 4 różne dawki TMR dla: wydajniejszej grupy krów dojnych będących w szczycie laktacji, krów dojnych mniej wydajnych, które są w późniejszej fazie laktacji, krów zasuszonych i jałówek.

Już w 2004 roku zaczęliśmy mieszać wszystkie zadawane krowom pasze za pomocą rozrzutnika takie jak: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, wysłodki buraczane i pasze treściwe. Problemem był brak wagi i oczywiście był to dość prymitywny TMR, ale dawał lepsze efekty niż zadawanie każdej paszy oddzielnie za pomocą taczki. Największą zaletą przejścia na ten system było rozdanie całej paszy rano i nieodrywanie się już w ciągu dnia od prac polowych. Najpierw warstwami ładowaliśmy paszę na rozrzutnik, a potem z zamontowaną obudową adaptera i włączonym WOM-em przejeżdżaliśmy powoli przez stół paszowy – wyjaśnił Sławomir Stępniak.


Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 43/2021 na str. 41.
Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody