Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak rozpoznać syndrom stłuszczonej wątroby u krowy?

Jak rozpoznać syndrom stłuszczonej wątroby u krowy?
Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 02.11.2020r.

Syndrom tłustej krowy, zwany także zespołem stłuszczonej wątroby, to jedno z wielu schorzeń metabolicznych, którego przyczyną jest nieprawidłowe żywienie i które dotyczy krów zbyt otłuszczonych w ostatnich miesiącach laktacji.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Jak dochodzi do powstania syndromu stłuszczonej wątroby?

Nadmierne otłuszczenie krów najczęściej występuje w mniejszych stadach, szczególnie w tych, w których krowy miały trudności z zacieleniem. Schorzenie występuje zwykle w okresie pierwszych dwóch, a niekiedy 4 tygodni po wycieleniu. Przy niedostatecznym pobraniu paszy, kiedy zapotrzebowanie na energię znacznie przekracza możliwości pokrycia, dochodzi do ujemnego bilansu energetycznego.

Krowa chcąc pokryć swoje potrzeby w tym okresie uwalnia z zapasowej tkanki tłuszczowej wolne kwasy tłuszczowe. Im mniejsze jest pobranie paszy oraz im większe są zapasy tkanki tłuszczowej, tym gwałtowniejsze jest uruchamianie tkanki zapasowej. 

Zbyt raptowna mobilizacja tkanki tłuszczowej powoduje nadmierne zwiększenie wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, co w efekcie prowadzi do odkładania się tłuszczu w wątrobie, który powoduje zaburzenia jej funkcji metabolicznych.

Objawy syndromu tłustej krowy

r e k l a m a

Objawy kliniczne stłuszczenia wątroby są mało charakterystyczne i zależą od stopnia stłuszczenia wątroby. Niejednokrotnie bardzo trudno jest hodowcom właściwie rozpoznać schorzenie, niemniej z pewnością do najważniejszych jego symptomów należy nagła utrata kondycji ciała (w czasie dwóch tygodni BCS może obniżyć się z 4 do 2,5 punktu) oraz zmiany w składzie mleka. O wystąpieniu choroby świadczy również: brak apetytu, zmniejszenie lub brak motoryki przedżołądków, osowiałość, częstsze niż zwykle leżenie i brak przeżuwania, większa wrażliwość i powiększenie pola opukowego wątroby. W ciężkich przypadkach krowa przyjmuje tzw. pozycję obserwatora gwiazd jak również może dojść do śpiączki, a następnie do śmierci zwierzęcia.

Syndrom stłuszczonej wątroby ma swoje konsekwencje, a są nimi: większa podatność na infekcje i ryzyko mastitis, ketoza, porażenie okołoporodowe, przemieszczenie trawieńca czy też zapalenie błony śluzowej macicy, zatrzymanie łożyska i inne zaburzenia płodności.

  • Gdy krowa traci apetyt, często się pokłada oraz zmniejsza się motoryka żwacza, to możemy podejrzewać, że ma stłuszczoną wątrobę

Jak zapobiec rozwojowi choroby?

Jak możemy zabezpieczyć zwierzęta przed ryzykiem wystąpienia syndromu stłuszczonej wątroby? Przede wszystkim poprzez systematyczną ocenę kondycji krów, szczególnie w okresie później laktacji i zasuszenia właściwego. Ponadto należy unikać deficytu energii po porodzie, jak również wprowadzać do dawki pokarmowej dodatki żywieniowe pobudzające glukogenezę, takie jak glikol propylenowy, glicerynę, cholinę, niacynę czy biotynę. Glicerol i glikol są substancjami glukoplastycznymi, szybko się wchłaniają z przewodu pokarmowego i uzupełniają niedobory glukozy we krwi. Z kolei niacyna czyli witamina PP powoduje obniżenie poziomu ciał ketonowych i zmniejszenie koncentracji wolnych kwasów tłuszczowych we krwi.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – roczna prenumerata

Elita – roczna prenumerata

Płacisz tylko

75,00 zł SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody