Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zmieniła się produkcja mleka po zmodernizowaniu ponad 100-letniej obory?

Jak zmieniła się produkcja mleka po zmodernizowaniu ponad 100-letniej obory?
Polskie mleko Zarządzanie stadem
Data publikacji 18.08.2020r.

Rodzice, trzech braci, w tym jeden już z rodziną – wszyscy, zgodnie, z pełnym zaangażowaniem i, co widać gołym okiem, z pasją pracują we wspólnym mlecznym gospodarstwie. Piszemy tu o wielopokoleniowej rodzinie Genowefy i Krzysztofa Olewińskich z Garzewka, którzy wzajemnie się motywując  doskonalą hodowlę bydła i zwiększają jego produkcję, a wszystko prowadzone jest racjonalnie, ze szczególnym uwzględnieniem dobrostanu zwierząt.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Nowoczesna obora z 1907 roku

Swoją pierwszą – można by rzec – z prawdziwego zdarzenia oborę Genowefa i Krzysztof Olewińscy stworzyli jeszcze w latach 90. ub. wieku, kiedy to rozbudowali stary budynek inwentarski w zakupionym znacznie wcześniej siedlisku. Dwa lata temu hodowcy w oborę ponownie zainwestowali, przedłużając ją o 13 metrów. W efekcie powstała duża, nowoczesna, wolnostanowiskowa i komfortowa obora dla krów. Zwiedzając ją, aż trudno było uwierzyć, że powstała na bazie bardzo starej – bo z 1907 roku – obórki.

Holenderskie początki

Początkiem dziś już wysoko wydajnego stada państwa Olewińskich był rok 1996, kiedy to hodowcy zdecydowali się zainwestować w dobrą holenderską genetykę i sprowadzili do Garzewka niderlandzkie jałówki, które stały się bazą budowania przyszłego mlecznego pogłowia. W zarządzaniu i żywieniu zwierząt hodowcom pomagał wówczas doradca żywieniowy z Holandii i – jak wspomina Krzysztof Olewiński – to właśnie od Holendrów nauczył się hodowli bydła, łącznie ze sztuką pozyskiwania wysokiej jakości pasz objętościowych.


Słoma to komfort i... obornik.

r e k l a m a

Rozbudowana obora przeznaczona jest na 100 krów dojnych i taka jest obecnie obsada zwierząt. Od początku krowy utrzymywane są w niej na słomianej ściółce.

Świadomie wybraliśmy taki system, wyłącznie w trosce o komfort i zdrowie naszych krów – podkreśliła Genowefa Olewińska. – Gdy kontrolując wycielenia zaglądam nocą do obory, jakże miło popatrzeć na wygodnie rozłożone, wylegujące się na słomie krowy. Taki obraz to miód na serce każdego hodowcy – stwierdziła pani Genowefa.

Stosując ściołowe utrzymanie, dodatkowo nie zatruwamy środowiska ogromnymi ilościami gnojowicy – dodał Krzysztof Olewiński.


  • Genowefa i Krzysztof Olewińscy, wspólnie z synami: Krzysztofem, Jakubem oraz Rafałem i jego żoną Justyną (na zdjęciu ze swoimi dziećmi: Hanią, Marysią i Wojtusiem) prowadzą rodzinne gospodarstwo mleczne w miejscowości Garzewko (gm. Jonkowo).

    Rolnicy uprawiają 400 ha ziemi (w tym ok. 100 ha jest dzierżawione). W tym roku kukurydza (część przeznaczona na kiszonkę, część na ziarno zakiszane w rękawach) zajmuje 50 ha, użytki zielone stanowią ok. 70 ha, na 30 ha uprawiana jest lucerna w czystym siewie, a pozostały areał obsiewany jest zbożami. Hodowcy są dostawcami mleka do GK Polmlek, do której dostarczają obecnie ok. 100 tysięcy litrów mleka miesięcznie o 3,2-procentowej zawartości białka i 4% tłuszczu.
Krowy dojne mają tutaj stały, całoroczny dostęp do wybiegu, z którego – pomimo komfortowych warunków w oborze – bardzo chętnie korzystają
  • Krowy dojne mają tutaj stały, całoroczny dostęp do wybiegu, z którego – pomimo komfortowych warunków w oborze – bardzo chętnie korzystają
Korytarz paszowy zlokalizowany jest przy jednej ze ścian podłużnych obiektu i pracuje na nim robot do podgarniania paszy
  • Korytarz paszowy zlokalizowany jest przy jednej ze ścian podłużnych obiektu i pracuje na nim robot do podgarniania paszy
Część legowiskowa obory obniżona jest w stosunku do korytarza spacerowego i przylegającego do niego stołu paszowego o 20 cm. Każdego dnia dościelana jest świeża słoma, a całkowita jej wymiana następuje raz w miesiącu.

Jak twierdzą hodowcy, ściołowy system utrzymania – oprócz szeregu zalet – ma tylko jedną wadę – duże zużycie słomy. Na pełne pokrycie zapotrzebowania niezbędne jest ok. 3000 dużych balotów rocznie. Dzienne zużycie na oborę, cielętnik i jałownik to 5–6 balotów.

Ale z drugiej strony, mamy pod dostatkiem obornika – zaznaczył gospodarz.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody