r e k l a m a

Partner serwisu

Jaką siarą nie wolno odpajać cieląt?

Polskie mleko Cielęta
Data publikacji 30.04.2021r.

W siarze przechowywanej w temperaturze pokojowej, w czasie jednej godziny bakterie mogą namnożyć się nawet kilkukrotnie. Z tego powodu nieskarmiona siara bezwzględnie powinna być przechowywana w lodówce, w temperaturze 4°C.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Brudna siara to gwarantowana biegunka u cielęcia

Przewód pokarmowy nowo urodzonego cielęcia nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i gdy trafi do niego siara z dużą ilością bakterii, to niemal pewne jest, że pojawi się biegunka.

Jak dochodzi do zanieczyszczenia siary?

W zdrowym wymieniu siara jest prawie pozbawiona patogenów. Do jej zanieczyszczenia dochodzi przez ręce, przyrządy do dojenia, wiadra, butelki do karmienia oraz oprzyrządowanie do odpajania. W pierwszych dniach życia cielęcia najbardziej podstępną bakterią jest Escherichia Coli, która powoduje biegunki w pierwszym tygodniu życia zwierzęcia. Biegunki oraz osłabienie absorpcji antyciał z siary przez jelito mogą powodować bakterie z pierwszego doju. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, przyrządy do podawania siary muszą być po każdym użyciu dokładnie oczyszczone.

Wystarczy ciepła woda i środki myjące

r e k l a m a

Okazuje się, że 90% zanieczyszczeń można usunąć poprzez płukanie wszystkich części letnią wodą. Ważne jest jednak, by nie używać do tego celu zbyt ciepłej wody, ponieważ spowoduje ona osadzenie się białka mleka na powierzchni i utworzy się trudny do usunięcia nalot. Kolejnym elementem dbałości o czystość sprzętu jest jego mycie główne (z użyciem szczotki), w gorącej wodzie (o temp. około 55°C) z dodatkiem alkalicznego środka myjącego przeznaczonego do mycia urządzeń udojowych. Oczywiście po myciu sprzęt do odpajania należy spłukać czystą, zimną wodą i jak najbardziej wskazana jest jego dezynfekcja w odpowiednim środku. Dobrą praktyką jest szybkie wysuszenie umytych części, gdyż długo utrzymująca się na nich wilgoć sprzyja rozwojowi bakterii. Trzeba pamiętać, że bakterie w siarze to także konsekwencja wykorzystania w żywieniu siary od krów z podklinicznymi i klinicznymi stanami zapalnymi wymienia.

Pasteryzacja siary - jak ją wykonać?

Niestety, statystki pokazują, że ponad 50% zdojonych porcji siary pozostaje w temperaturze pokojowej przez godzinę. Jednym ze sposobów poprawienia odporności biernej cieląt jest pasteryzacja siary. Podgrzanie siary do temperatury 60°C przez 30 do 50 minut znacznie zmniejsza ilość znajdujących się w niej bakterii, zwiększa efektywność wchłaniania immunoglobulin z przewodu pokarmowego, a w efekcie zmniejsza ilość chorób wśród cieląt.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody