Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Każde wolne stanowisko w oborze generuje straty

Każde wolne stanowisko w oborze generuje straty
Polskie mleko Porady
Data publikacji 30.10.2020r.

W przejętym – przed wielu laty – po rodzicach gospodarstwie (o długich, mlecznych tradycjach) Anna i Zbigniew Jarosowie postanowili zwiększyć pogłowie bydła mlecznego, poprawić jego dobrostan i – co nie mniej ważne – stworzyć dla siebie jak najlepsze warunki pracy. Wszystkie te zamierzenia spełnili inwestując w oddaną do użytkowania w 2008 roku – uwięziową oborę.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Obora wolnostanowiskowa nie ma ekonomicznego uzasadnienia przy małym pogłowiu

Anna i Zbigniew Jarosowie dopracowali się – jak mówią – optymalnego pogłowia. Nie zabiegają o jego zwiększenie, skupiając się jednak na produkcyjnym doskonaleniu swojego stada. Inwestując przed 12 laty w nową oborę nie brali pod uwagę bezuwięziowego systemu, wiedząc, że zamierzają utrzymywać około 40 krów.

Dla takiej wielkości pogłowia wolnostanowiskowy budynek nie miałby ekonomicznego uzasadnienia – zaznaczył Zbigniew Jaros.

Kiedy w ubiegłym tygodniu odwiedziliśmy gospodarstwo, hodowcy doili 42 krowy mleczne. Wszystkie praktycznie z własnego chowu.

Sporadycznie tylko kupujemy sztuki z zewnątrz. Zwykle wtedy, gdy w oborze zwalnia się stanowisko i nie ma rokowań na jego szybkie zapełnienie. A wiadomo, każde wolne stanowisko to tylko straty – mówi hodowca.

Wysoka wydajność nie idzie w parze z dobrymi parametrami rozrodu

r e k l a m a

Stado objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a jego średnia wydajność (z ostatnich raportów wynikowych) wynosi 10 500 kg mleka od sztuki. Rekordzistki dają blisko 12 tys. kg mleka.

Poziom ten bardzo nas cieszy, jednak utrzymanie wysokiej produkcyjności wymaga dużej dyscypliny pracy i nieustannej kontroli żywienia – podkreśliła Anna Jaros. – Nie tak dawno, szczególnie się o tym przekonaliśmy, kiedy zabrakło nam ubiegłorocznej kiszonki z kukurydzy i próbując się ratować skarmialiśmy świeżą, zieloną z dodatkiem suchych wysłodków. Zmiana dawki natychmiast odbiła się na wielkości produkcji.

Jak przyznała pani Anna, wysoka wydajność bardzo cieszy, jednak ma swoje przełożenie na rozród. Krowy mniej wydajne zacielają się szybko, zwykle w pierwszej rui po porodzie. Gorzej jest ze sztukami bardziej wydajnymi, u których zdarza się, że zostają zacielone dopiero po 5 zabiegach inseminacji.
  • Anna i Zbigniew Jarosowie swoje mleczne gospodarstwo prowadzą w miejscowości Załusin, w gminie Bedlno. Jego powierzchnia liczy blisko 40 ha, w tym 3,5 ha jest dzierżawionych. 8 ha stanowią łąki, uprawa kukurydzy zajmuje 13 ha, lucernik 3 ha, a pozostałe grunty to zasiewy zbóż paszowych. Państwo Jarosowie są dostawcami mleka do GK Polmlek i – jak przyznają – współpracę tę bardzo sobie cenią. Każdego miesiąca gospodarstwo sprzedaje około 33 tysięcy litrów mleka.
Pomimo że ten uwięziowy budynek powstał 12 lat temu, jak na tego typu obiekt jest bardzo przestronny, widny, z szerokim korytarzem paszowym i… monitoringiem, wspomagającym kontrolę wycieleń
  • Pomimo że ten uwięziowy budynek powstał 12 lat temu, jak na tego typu obiekt jest bardzo przestronny, widny, z szerokim korytarzem paszowym i… monitoringiem, wspomagającym kontrolę wycieleń
Od 3 lat żywienie stada odbywa się w technologii TMR
  • Od 3 lat żywienie stada odbywa się w technologii TMR
Utrzymanie wysokiej produkcji i dobrego zdrowia zwierząt wymaga perfekcji w ich żywieniu. Tu gospodarstwu przychodzi z pomocą dr Jacek Kozłowski z firmy Biofeed, który regularnie odwiedza oborę, bada pasze, kontroluje i bilansuje dawki pokarmowe.
 Od 3 lat TMR sporządzany jest w wozie paszowym Aksa, o pojemności 10 m3.

Przed zakupem testowaliśmy trzy różne maszyny. Ostatecznie wybraliśmy tę, która bez problemu poruszała się po naszej uwięziówce, miała dwustronny wysyp paszy i oczywiście sporządzała dobrą dla krów mieszaninę. Jak na razie z pracy wozu jesteśmy zadowoleni, szczególnie, że i jego cena była dla nas korzystna – argumentował wybór gospodarz.

Atrakcyjność ceny, w czasie, kiedy hodowcy zdecydowali zainwestować w wóz paszowy miała ogromne znaczenie, bowiem dwa lata wcześniej gospodarstwo spotkało prawdziwe nieszczęście. Otóż, hodowcom skradziono ciągnik New Holland z chwytakiem oraz ładowarkę teleskopową. I niestety, żadnej z maszyn nie udało się odzyskać. Wróćmy jednak do żywienia.

Jak żywione są krowy?

Wszystkie krowy w laktacji otrzymują jeden rodzaj mieszaniny TMR, która zbilansowana jest na produkcję 23 kg mleka od sztuki. Wydajniejsze otrzymują z ręki (3 razy dziennie) dodatek paszy treściwej. Sztuki do 100. dnia laktacji otrzymują dodatkową granulowaną paszę z firmy Biofeed. Nie bacząc na dodatkową pracę, krowy są tutaj przestawiane i grupowane.

Do wozu paszowego trafia: 1000 kg kiszonki z kukurydzy, 300 kg młóta browarnianego mokrego, 100 kg paszy treściwej sporządzanej w gospodarstwie oraz niezbędne dodatki

Gdy do sporządzania TMR-u wykorzystywana jest z lucerny, aby zapobiec przebiałkowaniu dawki hodowcy rozcieńczają mieszaninę 120–150 kg słomy paszowej. Z kolei, gdy dodawana jest sianokiszonka, wówczas – w zależności od zawartości suchej masy – dodawana (lub też nie) jest słoma tylko w zdecydowanie mniejszej ilości, a dawka młóta podwyższana jest do poziomu 350 kg.

Użytki zielone położone są od gospodarstwa w odległości 7 km i dlatego też zawartość suchej masy w sporządzanych z nich w balotach jest różna. Kiedy kosimy łąki, to pokosy balotowane po południu są już mocno przesuszone i wówczas do sporządzanego z nich TMR-u dodajemy również wodę w ilości około 50 litrów – poinformował hodowca.

W okresie wysokich temperatur do TMR-u dodawany jest także specjalistyczny preparat – Selko® –TMR, który przedłuża świeżość i trwałość paszy, a jednocześnie zapewnia stabilność jej składu i przyczynia się do większego spożycia paszy. Zawarte w produkcie kwasy są tak dobrane, by zapobiegać zagrzewaniu się mieszanki, wywoływanego działaniem drożdży i pleśni.


Hodowcy nie usuwają zawiązków rogów u cieląt. Jak twierdzą, rogi okazują się być bardzo pomocne podczas przeprowadzania zwierząt np. krów zasuszonych z nowego do starego budynku. Ta sztuka o wyjątkowo długich rogach to prawdziwy ewenement w oborze
  • Hodowcy nie usuwają zawiązków rogów u cieląt. Jak twierdzą, rogi okazują się być bardzo pomocne podczas przeprowadzania zwierząt np. krów zasuszonych z nowego do starego budynku. Ta sztuka o wyjątkowo długich rogach to prawdziwy ewenement w oborze
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
 

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – roczna prenumerata

Elita – roczna prenumerata

Płacisz tylko

75,00 zł SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody