StoryEditorKoło Gospodyń Wiejskich

Festiwal KGW" Polska od Kuchni" – dolnośląskie gospodynie rywalizowały na Zamku Czocha

19.06.2021., 12:06h
W sobotę 12 czerwca na Zamku Czocha odbył się kolejna trzecia już regionalna odsłona finału Festiwalu Smaku i Tradycji Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”. Jakie dolnośląskie koła przeszły dalej do wrześniowego finału?

Jak prezentują się wyniki dla kół z województwa dolnośląskiego?

W konkursie kulinarnym na podium znalazły się:

  • KGW w Serbach – I miejsce za karkówkę faszerowaną z grzybami
  • KGW "Jarzębina" w Jakuszowie – II miejsce za jagnięcinę po smurgońsku
  • Koło Gospodyń Wiejskich Ścinawa – III miejsce za chleb sołtyski

Z kolei nagroda publiczności w tej kategorii powędrowała do KGW w Oleśniczance za pierogi z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami

W konkursie artystycznym na podium znalazły się:

  • KGW Modlęcin, które otrzymało I miejsce za rękodzieło
  • Koło Gospodyń Wiejskich Nowowianki wyróżnione II miejscem za występ wokalno-artystyczny
  • KGW Ekosłowianki z Rakowic Wielkich  wyróżnione III miejscem za malarstwo

Nagroda publiczności powędrowała do KGW w Smardzowie za rękodzieło

Wybory Miss Wdzięku

Miss Wdzięku została Katarzyna Bącal z KGW w Pogwizdowie.

Tytuł:

  • I Vice Miss Wdzięku otrzymała Danuta Misiak z KGW Nowowianki
  • II Vice Miss Wdzięku otrzymała Jolanta Cebulak z KGW w Serbach
  • Miss Wdzięku Publiczności dla Marii Seredyńska z KGW w Serbach

Miss Wdzięku 45+ publiczności wybrano Małgorzatę Stawicką z KGW w Smardzowie

W kategorii Kobieta Gospodarna i Wyjątkowa - opowiedz swoją historię na podium stanęły:

  • I miejsce - KGW Ścinawa
  • II miejsce -KGW w Rachowie
  • III miejsce - KGW w Smardzowie 

Pogoda i humory dopisywały zarówno uczestnikom, jak i widzom.

 

Pełna fotorelacja z wydarzeni jest dostępna na stronie organizatora pod adresem:

Fotorelacja Festiwal Polska od Kuchni - dolnośląskie

Jaka jest idea Festiwalu Polska od Kuchni?

Dzięki takim imprezom jak ten festiwal łatwiej jest promować bogactwo i różnorodność lokalnych tradycji, a także pogłębiać wiedzę o danym regionie. Festiwal potrwa do 25 września, którego finał odbędzie się w Warszawie a PGE Stadionie Narodowym. Tam zostaną wyłonieni laureaci w skali ogólnopolskiej. Wstęp ba wydarzenia jest bezpłatny.

Nadrzędnym celem wydarzenia są:

  • integracja,
  • aktywizacja,
  • wspieranie lokalnych społeczności,
  • promocja polskich produktów i dziedzictwa kulinarnego,
  • wymiana międzypokoleniowej wiedzy, umiejętności i przekazanie tradycji młodszym pokoleniom.

Więcej informacji na stronie organizatora: Festiwal Polska od Kuchni
Każda edycja będzie transmitowana na kanale TVP2.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Na podstawie: Festiwal Polska od Kuchni

Zdjęcia: logotyp festiwalu

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 06:42