r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na hiszpańskie leche frita, czyli smażone mleko

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 06.02.2021r.

Leche Frita czyli smażone mleko, to jeden z najpopularniejszych, domowych deserów w północnej Hiszpanii. Dlaczego deser nazywany jest "smażonym mlekiem?" Ponieważ gotowane mleko z mąką, które stwardnieje obtacza się w panierce i podsmaża. Ten pyszny deser jest bardzo prosty i niedrogi w przygotowaniu. Jak go zrobić?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Składniki potrzebne na Leche Frita:

  • 3 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 7 łyżek mąki, 1/2 szklanki cukru,
  • 1 l mleka pełnotłustego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 duże jajka,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki masła,
  • mielony cynamon.

Jak przygotować hiszpańskie Leche Frita?

W misce wymieszać skrobię, mąkę i cukier. Dodać szklankę mleka i wymieszać. Odczekać 10 minut, żeby masa zgęstniała. W dużym garnku podgrzać resztę mleka z laską cynamonu. Kiedy mleko zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Nad miską z mąkami i cukrem umieścić sitko i przelewać przez nie gorące mleko, mieszając masę. Wszystko razem wlać ponownie do garnka i na małym ogniu podgrzewać przez 10 minut.
Oliwą albo olejem wysmarować szklane naczynie, wlać do niego masę, wystudzić i odstawić przynajmniej na 3 godziny do lodówki. Masa powinna mieć grubość przynajmniej 2 cm. Wyciągnąć stężałą masę i pokroić w kostkę.
W misce roztrzepać jajka, na patelni rozgrzać olej, dodać do niego masło. W pozostałej mące obtaczać mleczne kostki i zanurzać w jajku, a potem smażyć po minucie z każdej strony. Odsączyć na papierze i posypać cynamonem.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody