Uzupełnianie dawek pokarmowych w witaminę E w okresie okołoporodowym ogranicza częstotliwość nowych infekcji wymienia, skraca długość okresu choroby i zmniejsza liczbę krów z klinicznym mastitisBeata Dąbrowska
StoryEditorZdrowie krów

Dlaczego warto zwiększyć dawkę witaminy E w okresie zasuszenia krowy?

22.06.2025., 13:00h

Krowa rozpoczyna sekrecje siary do gruczołu mlekowego już na kilka dni przed porodem, zmniejszając zapasy witaminy E – niestety nie są odnawiane, z uwagi na słaby w tym czasie apetyt – co przyczynia się do osłabienia układu odpornościowego.

Kluczowe witaminy i minerały chroniące krowę przed mastitis

Składniki mineralne i witaminy, które mają istotny związek z funkcjonowaniem układu odpornościowego, a więc ważne w profilaktyce mastitis to: selen, cynk, miedź oraz witaminy E i A, a także beta-karoten. Większość z nich jest częścią systemu antyoksydacyjnego organizmu.

Wiele badań potwierdziło, że brak witaminy E sprzyja mastitis. Z drugiej strony, uzupełnianie dawek pokarmowych w tę witaminę w okresie okołoporodowym ogranicza liczbę nowych infekcji w stadzie, skraca długość trwania choroby oraz zmniejsza liczbę krów z klinicznym zapalenia wymienia.

Czytaj więcej: 3 podstawowe zasady, których należy bezwzględnie przestrzegać w żywieniu krów

Rola witaminy E w zdrowiu krów po wycieleniu

Ponadto, witamina E odgrywa bardzo ważną rolę w zapobieganiu wielu schorzeń krów, szczególnie w okresie poporodowym:

  • obniża podwyższony poziom lipidów przy stłuszczeniu wątrobowym,
  • uczestniczy w procesach odtruwania,
  • reguluje rozwój i funkcję gruczołów płciowych przed wycieleniem i po wycieleniu,
  • pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych,
  • zwiększa odporność na stres cieplny oraz ogranicza ilość nowych infekcji.

Jakie dawki witaminy E dla krowy zalecają aktualne normy?

I dlatego właśnie współczesne normy żywienia zalecają kilkukrotne zwiększenie zapotrzebowania krów na witaminę E, szczególnie w okresie zasuszenia zapotrzebowanie to wynosi 80 mg/kg suchej masy, a normy odnoszą się tylko do witaminy E podawanej w dodatku witaminowym, gdyż przyjmuje się, że poziom witaminy E w paszach objętościowych i treściwych jest zwykle bardzo mały.

image
Uzupełnianie dawek pokarmowych w witaminę E w okresie okołoporodowym ogranicza częstotliwość nowych infekcji wymienia, skraca długość okresu choroby i zmniejsza liczbę krów z klinicznym mastitis
FOTO: Beata Dąbrowska

Zalecenia mówią, że krowy w okresie przejściowym tj. w ostatnich 3 tygodniach ciąży oraz w pierwszym miesiącu laktacji powinny pobierać około 1 g witaminy E w dodatku mineralnym. W przypadku nadmiernej liczby komórek somatycznych w mleku zaleca się podawanie krowom nawet 2–4 g witaminy E na dzień. Po osiągnięciu optymalnego pokrycia zapotrzebowania krowy na witaminę E, dalsze zwiększanie jej udziału w dawce jest już bezużyteczne.

image
Reportaż z gospodarstwa

Rolnicy z Lubelszczyzny zmienili jedną rzecz w żywieniu krów i… wygrali „Mleczne Mistrzostwa Polski”

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. lipiec 2025 20:48