Zauważalną poprawę stanu racic uzyskuje się po 2–3 miesiącach regularnego stosowania preparatów do dezynfekcjiBeata Dąbrowska
StoryEditorPorady

Jak kulawizny wpływają na produkcyjność krów?

13.04.2023., 14:45h
Kulawizny to trzecia, po rozrodzie i mastitis, przyczyna brakowania krów. Schorzenia nóg i racic oznaczają dla hodowcy wymierne straty, bowiem z powodu bólu i ogólnej infekcji organizmu spada produkcja mleka, pojawiają się problemy z rozrodem oraz wzrasta ryzyko wystąpienia mastitis.

Kulejące krowy produkują znacznie mniej mleka

To jednak nie wszystko. Kulejące krowy niechętnie się poruszają, rzadziej podchodzą do stołu paszowego przez co zmniejsza się pobranie paszy i wody oraz wydłużają się okresy leżenia. A wiadomo, że w pozycji leżącej wymię jest bardzo blisko racic, a występujące na nich duże ilości chorobotwórczych patogenów są potencjalnie bardzo ryzykowne dla wymienia, mogąc powodować jego infekcje. Szczególnie niebezpieczna jest sytuacja, gdy tuż po zakończonym doju krowa kładzie się, a strzyk jest otwarty przez 20–30 minut. W tym czasie wszelkie patogeny bez problemu mogą wniknąć do wymienia.

Co wpływa na pojawinie się kulawizn w stadzie?

Wśród przyczyn pojawienia się w stadzie problemów z racicami wymienia się wielkość stada. Gdy w stadzie jest zbyt duże zagęszczenie krów, to mamy problem ze stresem, swobodnym dostępem do paszy oraz legowisk. Ogromny wpływ na stan racic ma oczywiście środowisko obory, wilgotność i typ powierzchni, po której poruszają się zwierzęta. Wilgoć ma bardzo negatywny wpływ na racice, gdyż sprzyja namnażaniu się bakterii. Ponadto spłukiwanie korytarzy spacerowych może pow...

Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. lipiec 2024 00:04