Zaszczepienie ściółki pożytecznymi bakteriami i enzymami sprzyja rozwojowi pożytecznych mikroorganizmów, które pomagają utrzymać jakość ściółki i tym samym poprawić zdrowotność wymionBeata Dąbrowska
StoryEditorProfilaktyka mastitis

Skuteczny sposób na ograniczenie mastitis u krów - szczepienie ściółki. Jak?

30.06.2023., 14:00h
Krowy spędzają co najmniej 12 godzin dziennie leżąc, odpoczywając lub przeżuwając. Jakość mikrobiologiczna ściółki i obornika, które tak długo pozostają w bliskim kontakcie z wymionami, jest istotnym czynnikiem zmniejszającym ryzyko środowiskowego zapalenia wymienia.

Im więcej mikroorganimzów w ściółce, tym większa zachorowalność na mastitis u krów

Wilgotna i ciepła ściółka jest doskonałym środowiskiem do rozwoju niepożądanych mikroorganizmów, takich jak bakterie z grupy coli czy enterobakterie. Liczne badania wykazały bezpośrednią korelację między liczbą bakterii z grupy coli w materiale ściółkowym i na strzykach krów. Z mikrobiologicznego punktu widzenia, ściółka zawiera większość korzystnych lub neutralnych drobnoustrojów, ale są w niej również te niepożądane i chorobotwórcze, które mogą zarażać zwierzęta.

Jak zapobiegać rozwojowi chorobotwórczych mikroorganizmów w ściółce?

Sposobów na przeciwdziałanie rozwojowi tych patogenów jest wiele. Oprócz dobrych praktyk higienicznych, zarządzania grupą krów zasuszonych czy higieną doju – jak podaje portal The dairysite.com – hodowcy mają do dyspozycji kolejne narzędzie, jakim jest specjalny inokulant firmy Lallemand Animal Nutrition, opracowany poprzez selekcję określonych bakterii kwasu mlekowego oraz szczepów Bacillus. Ponadto, w preparacie zawarte są enzymy lignocelulolityczne, które wspomagają fermentację i wstępne komp...

Pozostało 67% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 12:09