StoryEditorCielęta

Czystość podawanej siary wpływa na zdrowie cieląt

04.03.2021., 13:03h
Liczne badania potwierdzają, że podawana cielętom siara bardzo często zawiera dużą ilość bakterii, najczęściej przekraczającą 100 000 CFU/ml (jednostki tworzące kolonie). Zanieczyszczona patogenami siara staje się więc jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko wystąpienia chorób, głównie biegunek.

Skąd bakterie w siarze?

Większość bakterii dostaje się do siary na skutek nieodpowiedniej higieny doju krów oraz niewłaściwej czystości sprzętu służącego do przechowywania i skarmiania siary. I tak, w siarze pozostawionej w temperaturze pokojowej np. przez 20 minut, ilość bakterii może się zwiększyć nawet trzykrotnie. Jeżeli dodatkowo siara zdojona została do nienależycie czystego wiaderka, to można sobie wyobrazić, jaką siarę wypije nasze cielę. Dodatkowo, wraz ze wzrostem ilości bakterii (szczególnie Escherichia coli), zmniejsza się wchłanianie pobranych z siarą immunoglobulin z przewodu pokarmowego do krwi.

Zanieczyszczenie siary powszechnym problemem

Problem złej higienicznej jakości siary okazuje się być powszechny. I tak na przykład eksperci ze School of Veterinary Medicine and Sciences na Uniwerystecie w Nottingham, przeprowadzili badanie dotyczące higieny siary na brytyjskich farmach mlecznych. Eksperci przeanalizowali dane z 328 próbek siary z 56 brytyjskich gospodarstw mlecznych.

Próbki pobrane ze sprzętu do pobierania siary i odpajania cieląt miały wyższy poziom bakterii niż próbki pobrane bezpośrednio ze strzyków krów, co suger...
Pozostało 62% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 14:40