StoryEditorPorady

Fresh cow w oddzielnej grupie

26.11.2018., 15:11h
W każdym stadzie, niezależnie od jego wielkości, powinna być wydzielona grupa krów świeżo wycielonych (fresh cow) – do około 30–40 dnia laktacji. Utworzenie takiej grupy umożliwia właściwe przygotowanie żwacza – namnażanie bakterii amylolitycznych i wzrost brodawek żwaczowych, a także pokrycie wzrastającego zapotrzebowania na energię oraz inne składniki odżywcze dla odżywienia płodu i produkowanej w gruczole mlekowym siary.

Dlaczego warto stworzyć grupę fresh cow?

Istotnym zadaniem w tym okresie jest nie tylko pobudzenie apetytu na początku laktacji, ale również profilaktyka kwasicy, zespołu stłuszczenia wątrobowego, porażenia poporodowego, przemieszczenia trawieńca i ketozy.

Grupa ta ma odmienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały oraz inne dodatki specjalistyczne, na przykład glukoplastyczne. Krowy tej grupy pobierają około 17–18 kg suchej masy, co nie jest wystarczające dla produkcji 42–44 kg mleka i dlatego powinny otrzymywać „gęstą” dawkę dla zwiększenia pobrania paszy. Nie należy utrzymywać krów grupy przejściowej z pierwiastkami, nawet gdy otrzymują ten sam TMR, bowiem będą dominowały krowy starsze.

Beata Dąbrowska
(Fot. Pixabay)
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 01:47