StoryEditorWiadomości rolnicze

Gigantyczna proszkownia POLMLEKU

06.06.2017., 12:06h
23 maja br. oficjalnie otwarto w Lidzbarku Warmińskim – przy bardzo sprzyjającej pogodzie – zakład przerabiający ponad 3 miliony litrów serwatki na dobę. To jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Inwestorem jest Grupa Polmlek, która stała się liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w tej części Europy.

To otwarcie odbyło się kilkanaście miesięcy po uruchomieniu pierwszej produkcji. Od ponad 3 miesięcy zakład pracuje pełną parą i tym sposobem wszystkie choroby wieku dziecięcego zostały przełamane. Na tę doniosłą uroczystość przybyło ponad 400 osób, w tym: minister Henryk Kowalczyk – szef komitetu stałego Rady Ministrów, posłowie Sławomir Neumann PO, Jacek Protas PO oraz Piotr Cieśliński PO. A także profesor Ryszard Górecki – rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Sławomir Sadowski – wicewojewoda warmińsko-mazurski, Jan Harhaj – starosta lidzbarski, Jacek Wiśniowski – burmistrz Lidzbarka, Fabian Andrukajtis – wójt gminy Lidzbark Warmiński, Jan Zalewski – starosta pułtuski, Zbigniew Deptuła – starosta makowski i ksiądz dziekan Jerzy Rożentalski, który dokonał poświęcenia tej olbrzymiej inwestycji.

Prezesi GK POLMLEK (od lewej) Jerzy Bogucki i Andrzej Grabowski

Nowa inwestycja Grupy Polmlek, to zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy). Z białka produkowanego w Lidzbarku powstają między innymi najwyższej jakości odżywki dla osób aktywnych fizycznie. Czołowi światowi wytwórcy produktów spożywczych dla sportowców już dziś używają WPC z Lidzbarka.

Minister Henryk Kowalczyk

Po raz pierwszy w historii polskiego mleczarstwa tak duża inwestycja została wykonana bez generalnego wykonawcy. Prace trwały ponad rok. Bywało tak, że pracowano dzień i w nocy – przy świetle reflektorów. A na placu budowy było 700 pracowników. Zaś zużycie betonu sięgało 400 metrów sześciennych na dobę. Na każdym etapie projektowania uczestniczyli pracownicy Grupy Polmlek, dzięki czemu wszystkie rozwiązania zostały dostosowane do potrzeb i specyfiki firmy. Nad inwestycją dzień i noc czuwał młody prezes zakładu w Lidzbarku Warmińskim Przemysław Mikołajczyk z grupą podobnych do niego zapaleńców. Na budowie pojawiali się też bardzo często właściciele GK POLMLEK: Andrzej Grabowski i Jerzy Borucki. Cały proces produkcji jest w pełni kontrolowany i zautomatyzowany. Wszystkie instalacje budynku są sterowane przez kilka komputerów i czterech operatorów ulokowanych w jednym miejscu. W sumie, zatrudnienie w tym zakładzie wynosi 70 osób. Proszkownia została wyposażona w nowoczesne urządzenia i systemy informatyczne, a instalacje w innowacyjne systemy zaworowe, które wyposażone są w najbardziej zaawansowaną technologię zabezpieczania, mycia, płukania, a także dezynfekcji samego zaworu. Cały proces kontrolowany jest przez system informatyczny typu MES, dzięki czemu w każdym momencie możliwa jest analiza parametrów poszczególnych instalacji i ilości przerobionego surowca. Firma Schwarte-Milfor Sp. z o.o. na potrzeby nowej inwestycji Polmleku dostarczyła największe w Europie silosy o pojemności 500 tysięcy litrów każdy. Zostały one wyprodukowane w Olsztynie. Co istotne, zakład w 95% wykorzystuje do procesów produkcyjnych wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki.

Całkowity koszt inwestycji to 250 mln zł. Znajduje się ona na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jako jeden z największych tego typu obiektów w Europie, otwiera zupełnie nowe perspektywy na zagospodarowanie składników mleka. Nowoczesna instalacja technologiczna w Lidzbarku Warmińskim daje możliwość wydzielenia z mleka i serwatki bardziej wyspecjalizowanych składników odżywczych, takich jak białka, cukry czy sole mineralne. Stworzenie nowego projektu ma ogromny wpływ na stabilizację i poprawę rynku serwatki w całej Polsce. A gdy zostaną uruchomione dwie inne ogromne proszkownie – w Mlekovicie i w Mlekpolu, to zapotrzebowanie na serwatkę słodką będzie jeszcze większe.

Uroczyste przecięcie wstęgi

Na konferencji prasowej – odpowiadając na pytanie dziennikarza „Tygodnika Poradnika Rolniczego” – minister Henryk Kowalczyk powiedział, że rząd wspiera i nadal będzie wspierał polskich przedsiębiorców w budowie tak nowoczesnych inwestycji jak proszkownia POLMLEKU w Lidzbarku Warmińskim, która to do polskiej gospodarki wniosła dużą wartość dodaną.

Zakład w dużej mierze zbudowano przy udziale polskich inżynierów oraz rodzimych technologii. Poprzez zastosowanie wylewania betonu w technologii ślizgowej, ściany budynku nie posiadają żadnych łączeń, co zapewnia szczelność i sterylność pozwalającą osiągnąć standardy farmaceutyczne. Od 3 miesięcy przerabia się tu około 3 milionów litrów serwatki dziennie, zaś docelowa zdolność produkcyjna ma wynosić 6 milionów.

Na uroczyste otwarcie przybyło kilkaset osób

Już za rok przerób serwatki słodkiej, bo w tym zakładzie przerabia się wyłącznie taką serwatkę, wyniesie 4,5 miliona litrów w ciągu doby. Na uroczystości otwarcia nie zabrakło mleczarzy. Wśród gości zauważyliśmy guru polskiego mleczarstwa, profesora Andrzeja Babuchowskiego, Stanisława Wieczorka, wiceprezesa zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, prezesa Czesława Cieślaka z OSM Koło, prezesa Ryszarda Masalskiego z OSM Maluta w Nowym Dworze Gdańskim,wiceprezesa Adama Mazurowskiego z OSM Sierpc, dyrektora Pawła Strzeleckiego z OSM Łowicz czy też prezesa Krzysztofa Nozderkę z firmy S.C. OLSEN TRADING.

A oto lista firm i osób zaangażowanych w budowę tej potężnej inwestycji. Wszyscy zostali wyróżnieni pamiątkowymi statuetkami przez prezesów GK POLMLEK: Andrzeja Grabowskiego i Jerzego Boruckiego.

  • Polska Grupa Inżynieryjna: Janusz Dąbrowski, Edward Kołek,
  • Budimex S.A.
  • Krzysztof Jackowski, Krzysztof Lasota, Janusz Czarnecki, Aleksander Sawczuk, Jakub Nagraba,
  • ARA Przedsiębiorstwo Automatyki Przemysłowej sp. z o.o.
  • Radosław Litwin, Włodzimierz Sikorski,
  • Bank Ochrony Środowiska S.A.
  • Mikołaj Szadziun, Sabina Remiszewska,
  • Bautech sp. z o.o.
  • Jarosław Kosiński,
  • BM instal Agnieszka Budner
  • Mariusz Budner, Radosław Budner,
  • BUDOKOP Piotr Głodowski
  • Piotr Głodowski, Robert Piotrowicz,
  • CHEMOBUD sp. z o.o.
  • Stanisław Żak,
  • GEA Process Engineering sp. z o. o.
  • Piotr Markiewicz, Tomasz Kordaczuk,
  • Hoogwegt Dairy
  • Roland Wientjes,
  • Instal-Weld Spółka Cywilna Konrad Łysko, Wojciech Kula
  • Konrad Łysko, Wojciech Kula,
  • JR Projects BV
  • Roel Smenk, Jan Weernink,
  • LIROPOL s.c. R.A.M. Mackiewicz
  • Romuald Mackiewicz,
  • Milk & More Dairy Consulting Reinhold Hollstein
  • Reinhold Hollstein,
  • Prof. dr hab. inż. Zygmunt Zander,
  • Przedsiębiorstwo Inżynieryjne KORAB sp. z o.o.
  • Marek Domański, Andrzej Orciuch, Ryszard Łubiński,
  • Przedsiębiorstwo Wielobranżowe DREWMAX Tadeusz Sąsiadek i Wspólnicy sp. jawna
  • Tadeusz Sąsiadek,
  • SanCo Processing B.V.
  • Sander Jansen,
  • SCHWARTE – MILFOR sp. z o.o.,
  • Grzegorz Gutowski,
  • Siebtechnik GMbH
  • Bogusław Bitner,
  • Spółdzielnia Usług Technicznych Mlecztech
  • Jan Andrejczuk,
  • TEWES-KLIMA K. Skowroński sp.J.
  • Tomasz Tartas,
  • Urlich Anlagen– und Maschinenbau GmbH
  • Jorg Urlich,
  • Zakład Instalatorstwa Elektrycznego Tadeusz Gostkiewicz,
  • Tadeusz Gostkiewicz,
  • Zakład Mechaniczny HML NOSEWICZ Jednostka Innowacyjno-Wdrożeniowa sp.j.
  • Bartosz Nosewicz.


Wyróżnieni pracownicy POLMLEKU

  • Adam Czaplicki
  • Beata Chimkowska
  • Monika Dajnowiec
  • Agnieszka Grzelak
  • Jakub Jankowski
  • Kamil Sokołowski
  • Agnieszka Zaju.

 

Wyróżnieni pracownicy z wszystkich firm budujących proszkownię

Krzysztof Wróblewski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 01:00