Marcin Kryger – Regionalny Kierownik Sprzedaży Agrifirm Polska, udzielał hodowcom jakże przydatnych porad w zakresie sporządzania wysokiej jakości kiszonek z traw i lucernyBeata Dąbrowska
StoryEditorProsto z gospodarstwa

Krowy jedzą częściej, wydajność mleka rośnie. Rolnik z Wielkopolski zdradza, jak to zrobił

15.07.2025., 16:45h

Zadawać na stół perfekcyjny TMR. Czy sporządzanie takowego jest możliwe? Jak najbardziej, o czym przekonał się Bartosz Nowicki z Gorzykowa (woj. wielkopolskie), który rok temu rozpoczął współpracę z firmą Agrifirm, jako jedyną w kraju propagującą w polskich gospodarstwach innowacyjną koncepcję żywienia bydła mlecznego Constant Feeding.

Czy idealny TMR istnieje? Historia z Gorzykowa zaskakuje

Wszystko zaczęło się od uczestnictwa pana Bartosza w jednym z cyklicznych spotkań, jakie Agrifirm – od prawie dwóch lat – organizuje na terenie całego kraju (wiele z nich prezentowaliśmy już na łamach naszego tygodnika). Hodowca długo nie zastanawiał się, czy warto podjąć wyzwanie, by udoskonalić żywienie swojego stada i niemal od razu zaprosił do swojego gospodarstwa doradcę żywieniowego Agrifirm – Anetę Konieczną. Po roku współpracy, jak sam przyznał, efekty obopólnej pracy przerosły jego oczekiwania.

– Pomyślałem, że przecież praktycznie wszystko w gospodarstwie mam: wóz paszowy, kiszonki. Jedyne co potrzeba, to bardziej przyłożyć się do żywienia. A jak się okazało, nie było to nic trudnego – wspomina Bartosz Nowicki, który wspólnie z żoną Sylwią utrzymuje 120 krów mlecznych o wydajności (za 2024 rok) na poziomie 11 200 kg mleka. Hodowcy są dostawcami mleka do Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie, sprzedając do niej ponad 120 tysięcy litrów miesięcznie.

image
– Złym przygotowaniem TMR-u można zniweczyć wszelkie efekty, jakie powinien on przynieść – uczulał hodowców podczas części teoretycznej spotkania Marcin Kryger
FOTO: Beata Dąbrowska

Wzrost wydajności krów o 8 litrów dziennie? To możliwe dzięki jednej zmianie

16 czerwca br. mleczne gospodarstwo państwa Nowickich zdecydowało się podzielić – z odwiedzającymi je tego dnia hodowcami – swoimi doświadczeniami i sukcesami po wdrożeniu konceptu Constant Feeding. Bo po roku jego funkcjonowania niewątpliwie takowe są. Dość powiedzieć, że wydajność krów ze średniej stada wynoszącej wcześniej 28 litrów mleka dziennie wzrosła do 36 litrów, poprawiły się parametry mleka – obecnie to 3,56% białka i 4,16% tłuszczu oraz długowieczność krów, która wynosi 3,6 laktacji (a warto zaznaczyć, że średnia krajowa to zaledwie 2,7 laktacji).

image
Wóz paszowy RMH Mixtell 16 V, to maszyna, którą Agrifirm Polska dysponuje i którą można wynająć i wraz z fachowym doradztwem przekonać się o zaletach płynących ze zmiany żywienia
FOTO: Beata Dąbrowska
Pozostało 73% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 23:46