StoryEditorChoroby krów

Hipokalcemia to jedna z najkosztowniejszych chorób u krów. Jak jej zapobiegać?

09.11.2020., 07:11h
Hipokalcemia jest jedną z najkosztowniejszych chorób metabolicznych krów mlecznych i dotyka w największym stopniu zwierzęta wysokomleczne, bardzo wydajne i wartościowe. Schorzenie to obniża odporność, pogarsza wskaźniki płodności, zwiększa ryzyko przemieszczania i skrętu trawieńca. Ponadto opóźnia inwolucje macicy i obniża kurczliwość zwieraczy strzykowych, a w ostrej formie wywołuje porażenia poporodowe. Charakteryzuje się znacznym spadkiem poziomu wapnia we krwi.

Jak dochodzi do rozwoju hipokalcemii u krowy?

Najczęściej hipokalcemia jest wynikiem błędów w żywieniu mineralnym, zwłaszcza w okresie zasuszenia i na początku laktacji. Z licznych badań wynika, że zagrożenie hipokalcemią występuje najczęściej w pierwszej dobie po wycieleniu. Jak wynika z wielu badań w tym zakresie, wypas krów na pastwiskach skutkuje bardziej alkaliczną krwią, co stwarza niekorzystne warunki dla dostępności Ca w ciele i zwiększa występowanie gorączki mlecznej. Z kolei skarmianie sianem i ograniczenie dostępu do paszy zielonej wywołuje kwasicę, która sprzyja mobilizacji Ca z kości. Bardziej narażone są krowy otłuszczone. Najniższy poziom wapnia jest notowany w pierwszej dobie po porodzie. Jeżeli jest niższy niż 1,4 mmol/ dcm3 – mamy do czynienia z postacią kliniczną, a w przypadku 1,4–2,0 mmol/dcm3 z postacią subkliniczną. Prawidłowy poziom Ca powyżej siódmego dnia laktacji wynosi 2–2,5 mmol/dcm3. Badania wykazały, że hipokalcemia w znacznym stopniu obniża odporność krów oraz umożliwia wnikanie patogenów do organizmów. Obniżenie poziomu Ca we krwi ogranicza pobranie suchej masy.

Postać kliniczna hipokal...
Pozostało 69% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 08:11