StoryEditorWiadomości z branży

Inżynieria Przetwórstwa Żywności – co te studia dadzą absolwentowi?

24.06.2019., 12:06h
Żywność nigdy nie zniknie z listy pierwszych potrzeb człowieka, ale wzrastają wymagania smakowe konsumentów. Proces przemysłowego przetwarzania żywności staje się coraz bardziej skomplikowany i wymagający od specjalistów szerokiej wiedzy z wielu dziedzin, stosowania różnorodnych urządzeń, specyficznych rozwiązań oraz zwracania uwagi na każdy szczegół. W całym procesie musi być zastosowanych wiele urządzeń, które są narażone na wpływ różnych substancji itd. Wszystko to sprawia, że urządzenie do przetwarzania żywności należą do najbardziej wyspecjalizowanych. A więc i do ich zaprojektowania, wykonania i eksploatowania potrzebni są specjaliści wysoko wykwalifikowani, którzy swoją wiedzą obejmują całe przetwórstwo żywności.

Rynek potrzebuje wysokiej klasy specjalistów z dziedziny przetwórstwa żywności

Muszą być przygotowani do pracy w zespołach interdyscyplinarnych oraz współpracy ze specjalistami z innych dziedzin w biurach projektowych, firmach produkujących maszyny i urządzenia dla przemysłu przetwórczego oraz firmach montażowych, a także do pełnienia funkcji kierowniczych w przedsiębiorstwach.

Z myślą o zapotrzebowaniu na takich specjalistów Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie uruchomił na Wydziale Nauki o Żywności nowy kierunek studiów – Inżynieria Przetwórstwa Żywności. Są to studia stacjonarne dwuprofilowe pierwszego stopnia – inżynierskie z 7-semestralnym okresem nauki. Równolegle z profilem akademickim prowadzone są studia w ramach profilu praktycznego, co oznacza, że część zajęć dydaktycznych prowadzona jest w zakładach przez pracowników i według opracowanego przez nich programu.

Jaką wiedzą będą odznaczać się przyszli absolwenci Inżynierii Przetwórstwa Żywności?

Absolwent kierunku jest specjalistą z zakresu technologii i inżynierii przemysłu spożywczego. Posiada wiedzę na temat podstawowych operacji jednostkowych, aparatury procesowej, w tym procesów membranowych oraz zasad przetwarzania i produkcji żywności we wszystkich branżach przemysłu spożywczego. Posługuje się technologią komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem. Posiada dobrą znajomość specyfiki budowy oraz zasad eksploatacji aparatów i urządzeń stosowanych w różnych branżach przetwórstwa rolno-spożywczego i pokrewnych. Jest zorientowany na kreowanie nowej jakości zakładów przetwórczych i dostosowywanie ich do standardów obowiązujących w Unii Europejskiej. Potrafi opracować nowe produkty i technologie ich wytwarzania, zaprojektować linie przetwórcze oraz świadomie eksploatować aparaturę.

Studentom przekazujemy – powiedział prof. dr hab. Jan Limanowski, kierownik Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej nie tylko informacje teoretyczne, ale także praktyczne umiejętności. Nasza hala jest bardzo dobrze wyposażona w sprzęt i aparaturę, więc studenci mogą obsługiwać urządzenia wykorzystywane w skali technicznej i półtechnicznej. Na przykład mamy: suszarnię rozpyłową, która w wytwórni czystych kultur produkowała finalny produkt. Mamy prasę filtracyjną, urządzenie do filtracji membranowej, wyparkę z filtrem wznoszącym, wyparkę z filtrem opadającym itd. W naszej hali uczymy podstaw procesów jednostkowych wykonywanych w przemyśle spożywczym np.: fluidyzacja, mieszanie płynów i materiałów ziarnistych, wymiana ciepła, wymiana masy, procesy mechaniczne, czyli rozdrabnianie i rozdział. Katedra posiada wysoko specjalizowaną pracownię komputerową do nauki konstruowania z wykorzystaniem programów typu AutoCad, czyli do projektowania 2D i 3D. Druga pracownia służy do nauki projektowania bryłowego z wykorzystaniem programu Solid Works.

– Studia o profilu praktycznym prowadzimy wspólnie z zakładami, z którymi podpisaliśmy umowy, czyli Obram i Michelin. Zakłady zobowiązały się nie tylko do prowadzenia zajęć według opracowanych przez swoich pracowników programów, ale także do zapewnienia studentom praktyk i pracy po studiach. Natomiast studenci zobowiązują się do odbycia praktyki w miejscu wyznaczonym przez zakład w kraju lub za granicą oraz podjęcia pracy po studiach. Student może ubiegać się o stypendium z zakładu pracy. Przedsiębiorstwa, z którymi Uniwersytet Warmińsko-Mazurski podpisał umowy, mają swoje zakłady w wielu innych krajach, wiec absolwenci profilu praktycznego mają szansę nie tylko odbywania w nich praktyk, ale także podjęcia stałej pracy po studiach – dodał dr inż. Fabian Dajnowiec.

Praca i studia jednocześnie

Bywa, że studenci muszą zarabiać na swoje utrzymanie. W przypadku studiów o praktycznym profilu jest to ułatwione, gdyż student studiując stacjonarnie, może pracować w zakładzie pracy, z którym podpisana jest umowa.

Stacjonarne studia na kierunku Inżynieria Przetwórstwa Żywności trwają 3,5 roku. Kończą się wykonaniem pracy inżynierskiej i zdaniem egzaminu inżynierskiego. Chętni, którzy chcą podjąć studia magisterskie, mają do wyboru trzy możliwości. Mogą kontynuować naukę na studiach magisterskich na macierzystym Wydziale Nauki o Żywności. Mogą podjąć studia II stopnia na różnych kierunkach technicznych wszystkich polskich uczelni. Mogą też podjąć studia w języku angielskim, prowadzone wspólnie z uczelnią w Offenburgu. Zajęcia odbywają się w Offenburgu i Olsztynie. Na tym kierunku dodatkowo prowadzone są zajęcia wspomagające z technicznego języka angielskiego. Absolwenci otrzymują dyplomy obu uczelni i mają możliwość podjęcia pracy w Niemczech.

Warto podkreślić – powiedział prof. dr hab. Jan Limanowski – że nasi absolwenci pracują w unijnych państwach w renomowanych zakładach, takich jak:
  • GEA Westfalia, wiodący producent wirówek;
  • Tetra Pak – międzynarodowy koncern o szwedzkich korzeniach, oferujący kompletne rozwiązania do przetwarzania i pakowania żywności płynnej oraz półpłynnej, zwierającej cząstki;
  • SPX – Inżynieria procesowa i automatyka dla przemysłu spożywczego. Projekty inżynieryjne z zakresu inżynierii procesowej;
  • FOSSD – urządzenia do kontroli jakości mleka;
  • Culinae – dodatki do żywności.

Natomiast w kraju pracują w: Mlekpolu, Polmleku, Mlekovicie, Tymbarku i wielu m innych mniejszych firmach.

Studenci działają w Kole Naukowym Inżynierii Przetwórstwa Żywności, w którym zajmują się badaniem takich procesów jak: suszenie kontaktowe, suszenie w złożu fluidalnym; sporządzanie mieszanek/odżywek dla sportowców; tworzenie nowych/unikalnych produktów spożywczych; granulacja bezciśnieniowa mieszanek proszków spożywczych; tabletkowanie mieszanek proszkowych etc. Opiekunem Koła jest dr inż. Józef Warechowski.

Członkowie Koła uczestniczą w Międzynarodowych Seminariach Kół Naukowych. W ostatnim czasie I nagrodę za wygłoszony referat (pt. Produkcja czekoladowego popcornu proteinowego metodą powlekania w złożu fluidalnym) otrzymali Sylwia Grech i Jakub Bróździński. Natomiast wyróżnienia uzyskali: Ewelina Wiśniewska i Arkadiusz Geelo.


Członkowie Koła Naukowego w czasie wizyty studyjnej w firmie GEA w Oelde (Niemcy)
  • Członkowie Koła Naukowego w czasie wizyty studyjnej w firmie GEA w Oelde (Niemcy)
Członkowie Koła organizują i uczestniczą w wielu innych wydarzeniach, między innymi w wyjazdach naukowych do niemieckich zakładów przemysłowych i uczelni. Na piknikach dla młodzieży prezentują zjawiska fizyczne i chemiczne, mające zastosowanie w technice przetwórstwa spożywczego. Biorą udział w Dniu Otwartych Drzwi Uniwersytetu i licznych seminariach naukowych oraz różnych spotkaniach.

Bolesław Pilarek


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 20:39