StoryEditorChoroby krów

Jak skutecznie zapobiegać porażeniu poporodowemu u krów?

23.11.2020., 14:11h
Częstym schorzeniem okresu okołoporodowego u krów mlecznych jest porażenie poporodowe, spotykane najczęściej u „najlepszych” zwierząt. Uzależnione jest ono od wielu czynników żywieniowych, metabolicznych czy też organizacyjnych i dotyczy głównie ostatniego stadium laktacji, zasuszenia i początkowego okresu nowej laktacji.

Etiopatogeneza porażenia poporodowego u krów mlecznych

Problemy metaboliczne odzwierciedlają zaburzenia w równowadze organizmu i obejmują hipokalcemię, hipomagnezemię, hipofosfatemię, ketozę, przemieszczenie trawieńca, metritis (zapalenie śluzówki macicy) i mastitis. W etiopatogenezie porażenia poporodowego krów istotną rolę przypisuje się spadkowi zawartości zjonizowanego Ca we krwi i innych płynach ustrojowych, przy czym stopień jonizacji zależy przede wszystkim od równowagi kwasowo-zasadowej. Upośledzenie procesów wchłaniania i resorpcji Ca z kości po porodzie jest następstwem zaburzeń funkcjonowania hormonu przytarczyc (parathormon) i tarczycy (kalcytonina) oraz aktywnego metabolitu witaminy D3. Niedostatek zjonizowanego Ca pobudza wydzielanie parathormonu, który uaktywnia absorpcję i zwiększa uwalnianie rezerw Ca z układu kostnego oraz hamuje jego wydalanie z moczem.

Od czego zależy tempo rozwoju choroby i pojawienia się objawów?

Rozwój porażenia poporodowego jest uzależniony od obniżenia poziomu wapnia w surowicy krwi i innych płynach ustrojowych. Spadek stężenia Ca jest spowodowany zwiększeniem zapotrzebowania organizmu, przy jednocześni...
Pozostało 74% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 21:58