StoryEditorŻywienie krów

Jak zapewnić stabilne pobieranie paszy przez krowy w okresie okołoporodowym?

21.08.2019., 14:08h
Ograniczone pobranie paszy tak przed, jak i po wycieleniu to w wielu mlecznych stadach problem wciąż aktualny, który szczególnie nasila się w ostatnich 3 tygodniach przed i pierwszych trzech po porodzie.
W tym bowiem czasie występuje największa dysproporcja pomiędzy zapotrzebowaniem krów rasy hf, a spożyciem pasz, głównie energetycznych. Taki stan powoduje powstanie ujemnego bilansu energii, który uruchamia rezerwy tłuszczowe ciała, co w konsekwencji kończy się wystąpieniem chorób metabolicznych.

Krowy nie chcą pobierać pasz niskiej jakości

Jednym z wielu czynników wpływających na pobranie suchej masy jest niska jakość pasz objętościowych. Wiele badań wskazuje, że pasze zbierane z opóźnieniem są zbyt włókniste i gorzej trawione są przez zwierzęta, co wpływa na gorsze ich tempo przepływu przez przewód pokarmowy. Przy pobieraniu przez krowy kiszonek, nie tylko ważna jest ich fermentacja, termin zbioru i rozdrobnienie, ale także staranność wybierania z silosu. Obecność w kiszonce drożdży i pleśni sprzyja ich zagrzewaniu, co drastycznie ogranicza ich pobieranie przez krowy.

Analizując zatem jakość kiszonek należy zwrócić uwagę przede wszystkim na zawartość kwasów octowego i masłowego, których nadmierna koncentracja zmniejsza spożycie paszy. Również zagrzewanie się kiszonki może ograniczyć ich spożycie nawet o 25%.

TMR ...

Pozostało 66% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 09:30