StoryEditorWiadomości rolnicze

Od masła do tysiąca produktów – 90 lat SM Mlekovita

10.01.2019., 13:01h
Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita z Wysokiego Mazowieckiego istnieje już 90 lat. Początkowo jedynym produktem wytwarzanym w Wysokiem Mazowieckiem było masło. Obecnie Grupa Kapitałowa SM Mlekovita w swoim asortymencie posiada 1000 produktów mlecznych. Trafiają one do blisko 160 krajów na całym świecie. SM Mlekovita przerabia mleko od 14 tys. dostawców. Z okazji jubileuszu 90-lecia 4 grudnia 2018 roku w Centrali Grupy Mlekovita odbyła się konferencja prasowa dotycząca innowacji i inwestycji.  

SM Mlekovita dostosowuje się do potrzeb klientów i stawia na innowacje

Prezes SM Mlekovita Dariusz Sapiński podkreślił, że innowacyjność i efektywność to nie tylko hasła, ale i rzeczywistość.


Mamy ponad 1000 produktów i każdemu konsumentowi, nawet najbardziej wybrednemu i szukającemu nowości, możemy coś zaoferować. Mamy całą linię produktów bez laktozy. Dedykujemy też produkty dla rekonwalescentów, seniorów czy też dla osób uprawiających czynnie sport. Nasza firma cały czas się rozwija, żeby dostosować się do trendów światowych i do potrzeb konsumentów. W kraju mamy nadwyżkę produkcji, więc musimy również nasze wyroby eksportować. Spożycie produktów mlecznych na świecie rośnie szybciej niż produkcja. Dla nas jest to szansą, więc trzeba ją wykorzystać – mówi Dariusz Sapiński.

Edward Kołek, prezes Polskiej Grupy Inżynieryjnej opowiedział o przeprowadzonych przez PGI inwestycjach w SM Mlekovita. – Chciałem podziękować prezesowi SM Mlekovita Dariuszowi Sapińskiemu za to, że umożliwił Polskiej Grupie Inżynieryjnej zrealizowanie w 2018 roku dwóch znaczących projektów w Wysokiem Mazowieckiem. Jednym z nich jest linia do produkcji plastrów sera topionego i sztaplowania ich bez folii pergaminowej. Jest to pierwsza taka instalacja w Polsce i jedna z nielicznych pracujących w Europie. Umożliwia ona nie tylko sprzedaż tego typu produktu do detalu czy hurtu, ale przede wszystkim do branży HoRe- Ca, czyli hoteli, restauracji i kawiarni. Drugim zadaniem zrealizowanym przez PGI jest modernizacja linii do sera mozzarella i montaż linii do produkcji paluszków serowych mozzarella – powiedział Edward Kołek, prezes Polskiej Grupy Inżynieryjnej. 

Podziękowania dla rolników - dostawców "białego złota"

Jednym z elementów konferencji było zwiedzanie głównego zakładu Grupy Mlekovita. Dziennikarze mieli możliwość obejrzenia między innymi linii do produkcji plastrów sera topionego i magazyn serów. Ponadto Dariusz Sapiński, prezes SM Mlekovita, zaprezentował linię do nalewania mleka. Podczas zwiedzania ksiądz biskup Tadeusz Bronakowski poświęcił nowo oddane obiekty.

Na początek, osobom, które nie są z Wysokiego Mazowieckiego i z naszej diecezji, chciałbym wyjaśnić pewną rzecz. Obecność duchownego na takim spotkaniu może budzić zdziwienie. Otóż Wysokie Mazowieckie to teren diecezji łomżyńskiej. Dostawcy mleka i pracownicy Mlekovity to wierni tej diecezji. Bywamy tutaj bardzo często, ponieważ cieszymy się ze wszystkich sukcesów Mlekovity. Kibicujemy jej i modlimy się o pomyślność. Doskonale wiemy, że obecność tego zakładu na terenie diecezji łomżyńskiej jest bożym błogosławieństwem. Dziękujemy Panu Bogu za wszystkich, którzy dzięki swojej pracowitości, kreatywności tworzą ten zakład. Myślę tutaj przede wszystkim o panu prezesie i pracownikach. Dziękujemy Panu Bogu także za bardzo pracowitych rolników, bo to oni są tutaj dostawcami tego „białego złota” – powiedział ksiądz biskup Tadeusz Bronakowski.

Zdaniem Dariusza Sapińskiego, 90-lecie SM Mlekovita jest ważną rocznicą, ale ważniejszą jest stulecie odzyskania niepodległości. – Razem rośliśmy z Polską i ten czas nie został stracony. Był to okres konstruktywnych zmian i z maleńkiego zakładu w latach 80. w Wysokiem Mazowieckiem powstała firma, która dzisiaj swoimi wyrobami może podbijać nie tylko nasz kraj, ale i cały świat. Na 160 liniach pracuje 4 tys. osób. W ciągu ostatnich 25 lat Mlekovita z maleńkiego zakładu stała się największą grupą mleczarską nie tylko w Polsce, ale także w Europie Środkowo- Wschodniej. 1000 produktów mówi samo za siebie. Wśród atutów naszej spółdzielni są przede wszystkim wspaniali hodowcy bydła mlecznego, którzy są pracowici, zaradni i ciągle unowocześniają i rozwijają swoje gospodarstwa. Drugim atutem są pracownicy, którym po prostu chce się pracować. Są zaangażowani i utożsamiają się z firmą. Mamy dla kogo budować nowe obiekty. Procesy inwestycyjne w Mlekovicie toczą się w szybkim tempie, powstają nowe zakłady. W tym roku przyłączyliśmy dwa – Kalisz i Świecie – powiedział Dariusz Sapiński.



To spółdzielczość uratowała polską produkcję mleka
Prezes SM Mlekovita opowiadając o historii spółdzielni powiedział, że wszystko zaczęło się od punktów skupu, które skupowały mleko pozyskaną śmietanę przetwarzały na masło. Mleko odtłuszczone kierowane było do gospodarstw, gdzie przeznaczane było na paszę dla zwierząt. 90 lat temu jedynym produktem było masło, które w kartonach wędrowało koleją do Warszawy.

Pomimo trudnych czasów spółdzielczość mleczarska miała bardzo dobre recenzje. Właśnie dzięki tej spółdzielczości uratowaliśmy w naszym kraju polskie mleko. Dzięki temu mamy teraz nadprodukcję i nie musimy importować produktów mlecznych tylko je eksportujemy. Było to naprawdę dużym wyzwaniem. Obecnie mamy nowoczesny park maszynowy, który umożliwia nam przestrzeganie wszystkich reżimów sanitarnych, weterynaryjnych czy też technologicznych. Dostosowaliśmy się do standardów światowych. Zawsze priorytetem dla nas była jakość i innowacyjność. Stworzyliśmy rozpoznawalną markę oraz sprawny system produkcyjny i logistyczny. Dzięki temu jesteśmy stabilną firmą, która jest znana nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie – powiedział prezes SM Mlekovita.

Podsumowanie 2018 roku dla SM Mlekovita

Dariusz Sapiński podsumował także 2018 rok w SM Mlekovita. – Chcemy podsumować dorobek tego roku oraz podziękować tym, którzy przyczynili się do sukcesów. Ten rok był bardzo pomyślny, można powiedzieć, że był wyjątkowy. Mieliśmy dużo wyzwań i przede wszystkim zrealizowaliśmy dużo inwestycji. Zwiększyliśmy dzięki temu nasze zdolności przerobowe o ponad 2 mln litrów mleka na dobę, zwiększyliśmy zatrudnienie. W 2018 roku otworzyliśmy także kilka nowych hurtowni. Chcemy być jak najbliżej konsumenta, dlatego współpracujemy ze wszystkimi sieciami handlowymi. 2018 rok na pewno był wyjątkowy, na pewno był pomyślny. Wprowadziliśmy 80 nowych produktów, zdobyliśmy nowe rynki zbytu zarówno w kraju, jak i na świecie. Wartość sprzedaży osiągnie blisko 5 miliardów zł – podsumował Dariusz Sapiński.

Dariusz Sapiński w wywiadach podziękował między innymi hodowcom bydła mlecznego podkreślając, że produkcja mleka krowiego jest chyba najtrudniejszą produkcją w rolnictwie.

Uważam, że produkcja mleka jest kierunkiem bardzo perspektywicznym. Rolnicy mający dobrego odbiorcę mleka, mającego swoją pozycję i markę, mogą śmiało inwestować w hodowlę bydła i produkcję mleka – powiedział Dariusz Sapiński.

Józef Nuckowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 16:29