StoryEditorŻywienie krów

Odpowiednia struktura paszy zapewnia dużo cennej śliny w żwaczu

11.02.2019., 14:02h
Podczas każdej minuty przeżuwania krowa produkuje około 270 ml śliny, w której znajduje się naturalny bufor - kwaśny węglan sodu. W każdym litrze śliny jest go około 7 gramów.

Ślina neutralizuje nadmiar kwasów w żwaczu i zapobiega kwasicy

Odpowiednio dużą produkcję śliny zapewnia właściwa struktura dawki pokarmowej. Niestety, bardzo często technologiczne wymogi produkcji kiszonek prowadzą do nadmiernego rozdrabniania pasz objętościowych, których pobieranie przez krowę skraca czas przeżuwania, pokarm jest słabo naśliniony i tym samym do żwacza dostaje się niewielka ilość śliny, która dzięki odczynowi alkalicznemu neutralizuje nadmiar kwasów powstających w wyniku fermentacji w żwaczu.

Taki stan jest początkiem kwasicy. Zbyt niskie pH w żwaczu powoduje zahamowanie wzrostu bakterii celulolitycznych, co także prowadzi do zmniejszenia strawności masy organicznej w żwaczu i w efekcie do ograniczenia pobrania paszy. Tylko dzięki długim cząsteczkom paszy utrzymywana jest właściwa struktura masy pokarmowej w żwaczu oraz jego motoryka. Długie cząstki pozwalają również na normalne ścieranie się i odbudowywanie nabłonka żwacza.

Znaczenie włókna w dawce pokarmowej

Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krów mlecznych ma ogromny wpływ na strawność składników pokarmowych, a przez to na koncentrację energii netto. Dec...
Pozostało 62% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 02:46