StoryEditorChoroby krów

Przegrzanie organizmu u krowy prowadzi do kwasicy

24.06.2019., 12:06h
W okresie wysokich temperatur, bardzo często możemy zaobserwować sytuację, gdy krowy stają się apatyczne, szybko oddychają (ponad 60 oddechów na minutę), a pod pyskiem na skutek ślinotoku widoczne są kałuże śliny. To nic innego, jak reakcja na przegrzanie organizmu.

Jak upał przyczynia się do powstawania kwasicy?

Kapanie śliny z pyska oznacza mniej śliny w żwaczu i mniejsze buforowanie jego pH. Ponadto, podczas dyszenia następuje zwiększone usuwanie dwutlenku węgla. Tym sposobem krowa pozbawia się dwuwęglanów i nie ma wówczas z czego tworzyć soli węglanowych – najważniejszego elementu buforującego śliny. Na domiar, pocenie się wyprowadza z organizmu elektrolity (potas i sód). To wszystko sprawia, że produkowana w warunkach stresu cieplnego ślina przestaje dobrze buforować żwacz.

Krowy instynktownie przestają pobierać pasze objętościowe podczas upałów

Mniej śliny, mniejsze przeżuwanie oraz utrata elektrolitów powodują, że krowy wybierają z dawki pasze treściwe. Instynktownie bowiem rezygnują z pobierania włóknistych pasz objętościowych, zawierających włókno, których trawienie powoduje produkcję dużej ilości ciepła w organizmie. Wybieranie z dawki pasz treściwych to czynnik, który sprzyja powstawaniu subklinicznej kwasicy. Pamiętajmy, że latem sortowanie TMR-u jest bardziej prawdopodobne, z uwagi na to, że często montowane nad stołem paszowym wentylatory wysuszają mieszaninę, stwarzając właśnie większą możliwość jej sortowania.


Podczas zagrożenia wystąpienia stresu cieplnego, szczególnie zaleca się stosowanie specjalistycznych dodatków paszowych. Mogą być nimi na przykład żywe kultury drożdży, które poprawiają̨ pobranie paszy, strawność włókna oraz zapobiegają̨ kwasicom przez obniżenie kwasu mlekowego w żwaczu
  • Podczas zagrożenia wystąpienia stresu cieplnego, szczególnie zaleca się stosowanie specjalistycznych dodatków paszowych. Mogą być nimi na przykład żywe kultury drożdży, które poprawiają̨ pobranie paszy, strawność włókna oraz zapobiegają̨ kwasicom przez obniżenie kwasu mlekowego w żwaczu
Zmęczenie upałem powoduje, że krowy rzadziej podchodzą do stołu paszowego. To oznacza, że na jeden odpas jedzą więcej, co zawsze sprzyja kwasicy. W stresie cieplnym, nawet o 3 godziny dziennie, skraca się też czas leżenia krowy, a tym samym, skraca się czas przeżuwania, co również zwiększa ryzyko pojawienia się kwasicy.

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 13:40