StoryEditorPorady

Przydomowa serowarnia – na co rolnik powinien zwrócić uwagę produkując samodzielnie sery?

22.10.2020., 13:10h
18 września br. w gospodarstwie Agnieszki i Dariusza Piętków odbyło się otwarcie nowoczesnej przydomowej serowarni. Pani Agnieszka jest osobą bardzo przedsiębiorczą i wybudowała także obiekt do prowadzenia usług agroturystycznych oraz zainwestowała w zagrodę edukacyjną.

Gospodarstwo inne niż wszystkie

Zawsze chciałam, by nasze gospodarstwo nie było zwyczajne, w którym tylko doi się krowy, by czymś się wyróżniało i stąd pomysł na produkcję serów. Ważne było dla mnie także zachowanie tradycji, bowiem już babcia mojego męża robiła sery i pomyślałam, że warto byłoby odtworzyć te tradycje serowarskie. Nasze gospodarstwo zlokalizowane jest blisko takich miast jak Otwock czy Józefów, gdzie jest zapotrzebowanie na sery zagrodowe. Postanowiłam więc spróbować i uczestniczyłam w szkoleniu prowadzonym przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Pozyskałam środki unijne na budowę nowej serowarni, co okazało się bardzo trudne, ale dzięki determinacji mojego męża i pomocy wielu ludzi udało nam się to osiągnąć – mówi Agnieszka Piętka.

Serowarnia nie jest jedyną inwestycją, na jaką zdecydowała się pani Agnieszka.

Widząc jak powoli zanika polska wieś i jej tradycje, próbuję pokazać młodzieży skąd tak naprawdę pochodzi mleko, jak się wytwarza sery. W związku z tym jesteśmy w trakcie tworzenia zagrody edukacyjnej o nazwie „Ranczo na Kolonii”. Widząc także, iż ludzie coraz częściej chcą odpoczywać o...
Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 22:55