MLEKO, produkcja nabiału, przetwórstwo mleczneJustyna Czupryniak/Canva
StoryEditorMleko

TOP 5 producentów mleka, sera i masła w UE. Na którym miejscu jest Polska?

24.11.2023., 16:30h
Produkcja mleka w Unii Europejskiej spada. Jak wynika ze statystyk, w roku 2022 na europejski rynek trafiło o 0,3 mln ton mleka mniej niż w roku 2021. Które państwa wyprodukowały go najwięcej?

Spadek produkcji mleka w Europie

Europejskie dane statystyczne za rok 2022 jasno wskazują na spadek produkcji mleka w Europie. Rolnicy w roku 2022 wyprodukowali 160 mln ton białego płynu. Jest to pierwsze zachwianie produkcji mleka w UE od roku 2010.

Ile mleka trafiło do mleczarni?

Ze 160 mln ton wyprodukowanego mleka, aż 149,9 mln ton przetransportowano do mleczarni. Pozostałe 10,1 mln ton rolnicy wykorzystali bezpośrednio w gospodarstwach. Mleko, które trafiło do mleczarni, zostało przetworzone na produkty mleczne.

Jaka była produkcja wyrobów mlecznych w 2022 r.?

W roku 2022 mleczarnie wyprodukowały:

  • 22,5 mln ton mleka spożywczego,
  • 7,7 mln ton zakwaszonych przetworów mlecznych z 6,0 ton mleka pełnego i 1,7 mleka odtłuszczonego,
  • 2,3 mln ton masła z 46,4 mleka pełnego,
  • 10,4 mln ton sera z 59,2 mln ton mleka pełnego i 16,9 mln ton mleka odtłuszczonego,

Do produkcji sera i masła wykorzystano łącznie 70% całego mleka pełnego, które było dostępne w mleczarniach UE.

TOP 5 państw, które wyprodukowały najwięcej mleka spożywczego w UE?

W pierwszej 5 państw, które wyprodukowały najwięcej mleka spożywczego, znalazły się:

  1. Niemcy – 19%,
  2. Hiszpania – 14%,
  3. Francja – 13%,
  4. Włochy – 10%,
  5. Polska – 9%.

TOP 5 państw, które wyprodukowały najwięcej zakwaszonych przetworów mlecznych?

W pierwszej 5 państw, które wyprodukowały najwięcej zakwaszonych przetworów mlecznych w UE, znalazły się:

  1. Niemcy – 29%,
  2. Niderlandy – 15%,
  3. Polska – 12%,
  4. Włochy – 8%,
  5. Irlandia – 7%.

TOP 5 państw, które wyprodukowały najwięcej masła w UE

W pierwszej 5 państw, które wyprodukowały najwięcej masła w UE, znalazły się:

  1. Niemcy – 20%,
  2. Francja – 18%,
  3. Irlandia – 13%,
  4. Polska – 11%,
  5. Niderlandy – 9%.

TOP 5 państw, które wyprodukowały najwięcej sera w UE

W pierwszej 5 państw, które wyprodukowały najwięcej sera w UE, znalazły się:

  1. Niemcy – 22%,
  2. Francja – 18%,
  3. Włochy – 13%,
  4. Niderlandy – 9%,
  5. Polska – 8%.

Jak wynika z powyższego zestawienia, choć Polska nie znajduje się na szczycie notowania, to utrzymuje stabilną 4. i 5. pozycje w poszczególnych produkcjach, która przekłada się na jej znaczenie rynkowe.

Oprac. Justyna Czupryniak

Źródło: Eurostat.com

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 00:58