StoryEditorSpółdzielnia mleczarska

Współpraca Sano z OSM Koło

23.08.2020., 07:08h
Współpraca Sano z OSM Koło odbywa się na kilku płaszczyznach. Przede wszystkim, Sano Agrar Institut jako jedna z największych ferm krów mlecznych w Polsce jest już od kilku lat czołowym dostawcą wysokiej jakości mleka do OSM Koło. Sano prowadzi również wykłady i szkolenia dla dostawców mleka kolskiej spółdzielni. Hodowcy zawsze mogą liczyć na doradztwo żywieniowe prowadzone przez najlepszych specjalistów Sano. Natomiast prezes OSM Koło Czesław Cieślak niezwykle sobie ceni wiedzę i doświadczenie dr. Ryszarda Kujawiaka.
Polska jest jednym z największych producentów mleka w Europie. Stąd mamy też fermy i mleczarnie, które mogą poszczycić się niezwykłymi osiągnięciami. Największą, bo liczącą ponad 1500 krów mlecznych, a jednocześnie jedną z najlepszych ferm w Polsce jest Sano Agrar Institut, gdzie wydajność za ubiegły rok wynosiła 13 199 kg mleka. Natomiast OSM Koło to nowoczesna mleczarnia z tradycjami, której początki sięgają aż 1930 roku. Obecną, niezwykle mocną pozycję na rynku – po 90 latach działalności – mleczarnia zawdzięcza w znacznej mierze prezesowi Czesławowi Cieślakowi, który zarządza nią od 1992 roku. Warto tu dodać, że również bogate doświadczenie zawodowe, i nie tylko, przynosi prezesowi także przewodniczenie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, a więc regionu znanego ze swojej przysłowiowej gospodarności.

Słowa uczą, przykłady przekonują

Już starożytni mawiali: verba docent, exempla trahunt, czyli słowa uczą, a przekonują nas przykłady, dlatego zawsze korzystne są sytuacje, kiedy Sano może podzielić się swoim bogatym doświadczeniem z hodowcami. W tym roku, dzięki wspólnej inicjatywie prezesa OSM Koło Czesława Cieślaka i dr. Ryszarda Kujawiaka – doradcy prezesa Sano – Nowoczesne Żywienie Zwierząt, hodowcy – na spotkaniach organizowanych przez spółdzielnię – mogli dowiedzieć się, jak najlepiej żywić swoje krowy, by wydajność była jak najwyższa, a koszty produkcji jak najniższe. Mamy bowiem to szczęście, że obecnie niekoniecznie musimy jeździć za granicę, aby zobaczyć, jak dobrze produkować mleko. Wiele ferm w Polsce i wyposażeniem, i wynikami dorównuje tym najlepszym w Europie. Dlatego warto zacząć od własnego podwórka i skorzystać z przykładu Sano Agrar Institut, gdzie teoria łączy się z praktyką. Aby nie było tak, że cudze chwalicie, swego nie znacie. Prelegentami na spotkaniach byli doświadczeni żywieniowcy, przede wszystkim dr Ryszard Kujawiak, który pierwsze tajniki żywienia krów pobierał od dziadka już pół wieku temu, a także dyrektor zarządzający ds. marketingu i sprzedaży Paweł Bortacki oraz starszy doradca żywieniowy Andrzej Błaszczyk.

Ferma przyjazna dla ludzi

Od wiedzy, umiejętności, zaangażowania, motywacji ludzi zależy, jakie wyniki produkcyjne i hodowlane osiągane są na fermie. Najważniejszy zawsze jest właściciel, który wyznacza główne kierunki rozwoju i nadzoruje stopień ich realizacji. Zarząd Sano, w osobach Bernhard Waldinger i Joanna Geiger, potrafił skupić w Sano Agrar Insitut zespół bardzo dobrych fachowców, dzięki którym ferma znakomicie prosperuje. Znaczną część załogi stanowią młodzi ludzie, często z wykształceniem wyższym, potrafiący podejmować nowe wyzwania. Ferma jest też miejscem licznych praktyk dla studentów i uczniów, zresztą nie tylko z Polski, którzy bardzo je sobie chwalą.

Ferma przyjazna dla zwierząt

Obecnie coraz większą uwagę zwraca się na dobrostan zwierząt. Nie jest prawdą, że im większa ferma, tym zwierzęta mają gorzej. Często jest odwrotnie. Tak jest również w przypadku Sano Agrar Institut. Krowy mają możliwość swobodnego ruchu po dobrze frezowanych posadzkach i szerokich korytarzach. Obory wyposażone są automatyczne czochradła, a zimą stosowany jest program świetlny. Dopływ dużej ilości świeżego powietrza zapewniają wentylatory i podnoszone kurtyny. Brak ścian i przezroczyste płyty w dachu umożliwiają dobrą widoczność w oborze, co nie jest bez znaczenia dla dobrego samopoczucia oraz dla wysokiej wydajności i płodności krów oraz produkcji wysokiej jakości mleka. Ale przede wszystkim najwyższej jakości pasze i dobrze zbilansowana dawka zapewniają nie tylko wysoką wydajność, ale i jakość mleka. Dlatego wysoką i stabilną jakość dostarczanego mleka z Sano Agrar Instytut ceni sobie zarówno prezes Czesław Cieślak, jak i kierownik skupu OSM Koło Włodzimierz Gołębicki. Z dobrego mleka powstają znakomite produkty, z których znane i często na różnych targach oraz wystawach nagradzane jest OSM Koło.

Ferma przyjazna dla środowiska

W Sano Agrar Institut do mniejszej emisji gazów przyczyniają się najwyższej jakości pasze i dobrze zbilansowana dawka, którą bardzo dobrze wykorzystują krowy. Mniejsze obciążenie dla środowiska powoduje też zagospodarowanie gnojowicy na biościółkę, na której bardzo chętnie leżą krowy, a ponadto przyczynia się ona do produkcji wysokiej jakości mleka z małą liczbą komórek somatycznych. Nowoczesne technologie stosowane w Sano Agrar Institut pozwalają ograniczyć negatywny wpływ na środowisko i produkcję wysokiej jakości mleka, z którego OSM Koło wytwarza smaczne, zdrowe produkty mleczne, z poszanowaniem dla ekologii.

dr Ryszard Kujawiak
Sano – Nowoczesne Żywienie Zwierząt
Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 02:18