Tylko stabilność struktury fizycznej TMR-u jest warunkiem prawidłowej fermentacji w żwaczu, dzięki której możliwa jest wysoka wydajnośćBeata dąbrowska
StoryEditorKonferencja Blattin

Dlaczego struktura fizyczna TMR-u jest tak ważna w żywieniu krów mlecznych?

27.03.2024., 15:30h
Dla uzyskania pożądanych efektów w produkcji mleka, konieczna jest ciągła ocena struktury fizycznej dawki pokarmowej. Najlepszym recenzentem składu, wartości i oczywiście struktury TMR-u jest krowa, a najbardziej wiarygodną recenzją – wydajność mleka. Od czego zależy struktura dawki i jak ją oceniać?

Z artykułu dowiesz się:

  • Czym jest i jak interpretować współczynnik zmienności dla struktury fizycznej TMR-u?
  • Co jest istotne dla struktury TMR-u?
  • Jak prawidłowo pobrać próbki paszy do badań?
  • Jakie powinny być wyniki dla TMR-u na sitach?

Jaki rodzaj włókna jest najistotniejszy przy ocenie struktury TMR-u?

Kontynuując rozpoczęty w ostatnim numerze naszego tygodnika – jakże ważny – temat, dotyczący struktury fizycznej TMR-u, prezentujemy dziś praktyczne zalecenia prof. Zygmunta Macieja Kowalskiego, dotyczące prawidłowej oceny struktury TMR-u, do stosowania których gorąco namawiał hodowców, podczas wykładów na XXI Ogólnopolskiej Konferencji Hodowców Bydła i Producentów Mleka organizowanej przez firmę Blattin.

image
Informację o zawartości w TMR-ze włókna pochodzącego z pasz objętościowych uzyskamy poprzez badanie paszy na sitach pensylwańskich, które warto wykonywać jak najczęściej
FOTO: Beata dąbrowska

Pierwszym wskaźnikiem, który często bierzemy pod uwagę, jest ilość włókna w dawce. Niestety, zawartość włókna surowego l...

Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 20:30