Ujemny bilans energetycznypo wyceieleniu zagrożeniem dla zdrowia krów
Ten ujemny bilans energetyczny rekompensowany jest przede wszystkim poprzez mobilizację tkanki tłuszczowej, a jego wielkość zależy od pobrania paszy, wartości energetycznej dawki i wydajności mlecznej. Długotrwały, ujemny bilans energetyczny niekorzystnie wpływa na zdrowie, płodność i produkcję mleka.
Utrata masy ciała – jak krowy rekompensują deficyt energii po porodzie?
Aby zrekompensować ujemny bilans energetyczny, wysokowydajne krowy mobilizują znaczne rezerwy tkanki tłuszczowej, często tracąc ponad 10% masy ciała na początku laktacji.
Zakres wykorzystania tkanki tłuszczowej zależy od wielkości pobrania paszy, wartości energetycznej dawki i wydajności mlecznej. I – niestety – wskaźnik ten pogorszył się w ostatnich dekadach z powodu selekcji w kierunku wyższej, początkowej wydajności mlecznej.
Czytaj więcej: Zawartość tłuszczu w mleku: co nam mówi o żywieniu i zdrowiu krowy?
Kondycja ciała krowy przy wycieleniu ma znaczenie
Krowy z wyższą punktacją kondycji ciała przy wycieleniu wykazują zazwyczaj większą mobilizację tłuszczu i szybszą utratę kondycji ciała po porodzie.
Dlatego też, tak ogromne znaczenie ma wspieranie podaży energii w trakcie wczesnej laktacji. Jednak zwiększanie podaży energii poprzez stosowanie koncentratów o wysokiej zawartości skrobi grozi kwasicą. Alternatywą są tutaj tłuszcze chronione, które zapewniają wysoką dawkę energii, bez zakłócania funkcji żwacza.
Tłuszcze chronione – bezpieczne źródło energii dla krów
W przeciwieństwie do standardowych, tłuszcze chronione w żwaczu omijają fermentację żwaczową i są trawione w jelicie cienkim. Pozyskiwane są one zwykle z oleju palmowego lub rzepakowego i różnią się składem kwasów tłuszczowych, szczególnie proporcjami kwasu palmitynowego (C16:0) i kwasu stearynowego (C18:0).
Czytaj więcej: Jak wprowadzać tłuszcze paszowe w żywieniu krów?
Badania potwierdzają skuteczność tłuszczów chronionych
Zalety połączenia obydwu tych kwasów w tłuszczu chronionym jako źródła energii dla wysokowydajnych krów potwierdzają najnowsze badania z wykorzystaniem 2% suplementu tłuszczowego bogatego w kwas palmitynowy i stearynowy oraz proszku tłuszczu chronionego w żwaczu o zrównoważonym stosunku kwasu palmitynowego i stearynowego (45% i 49%).
Czytaj więcej: Żywienie krów mlecznych po wycieleniu
Lepszy bilans energetyczny i wyższa wydajność mleczna
Połączenie kwasu palmitynowego i stearynowego wykazało największy wpływ na dzienną wydajność mleka. Zastosowanie proszków tłuszczowych zawierających kwas stearynowy spowodowało zwiększenie pobrania suchej masy i zmniejszenie wartości nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych we krwi. Wskazuje to na niższą mobilizację masy ciała w połączeniu z poprawą bilansu energetycznego.
Beata Dąbrowska
