Jakie są prognozy dla rynku cukru w sezonie 2019/2020? Co przewiduje dla Polski i innych krajów członkowskich Komisja Europejska?
Według perspektywy krótkoterminowej, jaką dla rynku cukru opublikowała KE, w ujęciu globalnym sezon 2019/2020 ma być deficytowy. Po niskich plonach buraków uzyskanych w roku gospodarczym 2018/2019 r. prognozuje się równowagę pomiędzy importem i eksportem cukru – 1,7 mln t (wzrost importu o 32% i spadek eksportu o 49% w porównaniu do roku gospodarczego 2017/2018). Wysokie ceny giełdowe cukru w porównaniu z cenami zapisanymi w kontraktach sprzyjają wzrostowi importu.
W odniesieniu do sezonu 2019/2020 pierwsze szacunki wskazują na spadek powierzchni buraków cukrowych o 4% do 1,67 mln ha. Prawie połowa spadku powierzchni to wynik zmniejszenia zasiewów we Francji. Areał uprawy jest większy jedynie w Polsce (2%). Ceny białego cukru nadal utrzymują się na niskim poziomie. Rosnące od początku roku gospodarczego ceny spot w UE mogą oznaczać prawdopodobny wzrost cen zawieranych w ramach kontraktów w roku gospodarczym 2019/2020.
Magdalena Szymańska
fot. Freeimages.com/Pat Herman