StoryEditorPzepisy prawa

Czy wyroby ze świniobicia można sprzedać w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego?

14.02.2019., 14:02h
Tanie świnie i zapowiadane ułatwienia w sprzedaży produktów prosto z gospodarstwa w ramach rolniczego handlu detalicznego skłoniły wielu naszych Czytelników do zadania banalnego pytania: czy wolno nam zabić świnię u siebie w gospodarstwie, przerobić na kiełbasę, szynkę i sprzedać? Odpowiedź nie jest wcale taka prosta. 

Rolnik może bowiem ubić świnię, podobnie zresztą jak bydło, owcę i kozę, u siebie w gospodarstwie, ale tylko wtedy, gdy mięso bądź wyroby z niego pozyskane zostaną zużyte na potrzeby własne, czyli do przygotowania żywności, którą spożywają domownicy. Takiego mięsa nie można natomiast wykorzystać do produkcji żywności z zamiarem wprowadzania na rynek, w tym do produkcji w ramach tzw. rolniczego handlu detalicznego (RHD).

Zdatne do spożycia mięso wykorzystywane do produkcji w ramach RHD może pochodzić od utrzymywanych w gospodarstwie zwierząt, które zostały poddane ubojowi w legalnie działającej rzeźni zatwierdzonej przez organy Inspekcji Weterynaryjnej lub z zarejestrowanej przez te organy sprzedaży bezpośredniej (w przypadku drobiu i zajęczaków). W sytuacji kiedy rolnik będzie chciał sprzedawać w ramach RHD świeże mięso drobiowe lub zajęczaków i ubić te zwierzęta w gospodarstwie, musi zarejestrować również sprzedaż bezpośrednią 

Podstawowe wymagania dla RHD

 
  • produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne;
  • obowiązek dokumento...
Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 10:51