StoryEditorRynki

Fonterra: ceny ponownie w dół

24.08.2020., 11:08h
Na drugiej sierpniowej aukcji GDT indeks cen ponownie się obniżył, ale spadek najwyraźniej wyhamował. Indeks spadł o 1,7%, a o 4,2% do 31,3 tys. t zmalały obroty. Oprócz odtłuszczonego mleka w proszku, które zdrożało o 1,1% do 2608 dolarów/t,  staniały wszystkie produkty mleczne. Przy czym największy spadek odnotowały cheddar oraz laktoza.

Spadek cen wyhamował

Nowozelandzcy analitycy ds. mleczarstwa ocenili, iż na tej aukcji mniej kupowali zarówno kontrahenci z Azji Płn., jak i z Ameryki Płd. i Środkowej oraz z Azji Południowo-Wschodniej i Oceanii, co może wskazywać, że zaspokoili swoje potrzeby zakupowe podczas aukcji z 4 sierpnia.

Które z produktów straciły najwięcej?

Cheddar staniał o 3,6% do 3442 dolarów/t, a laktoza o 3,3% do 1303 dolarów/t. Bezwodny tłuszcz mleczny stracił na wartości 2,9%, sprzedano go średnio za 3873 dolarów/t. Pełne mleko w proszku staniało o 2,2% do 2936 dolarów/t i kontynuuje obniżkę drugą aukcję z rzędu, aczkolwiek dynamika spadku znacznie wyhamowała. Z kolei masło straciło na wartości 2%, osiągając cenę na poziomie 3370 dolarów/t. Poza aukcją z 7 lipca br., na której lekko zyskało na wartości, cena masła na GDT spada od drugiej aukcji w kwietniu. 


Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 02:51