StoryEditorRynek mleka

Fonterra – wzrosły obroty, ale spadły ceny mleka w proszku

09.06.2020., 14:06h
Aukcja GDT, która odbyła się 2 czerwca, zakończyła się wynikiem dodatnim, indeks cen wzrósł o 0,1%. Wart podkreślenia jest wzrost obrotów – sprzedano o 23,5% więcej towarów (czyli łącznie prawie 22 tys. t) niż na poprzedniej aukcji.

Które produkty podrożały?

Jedynymi towarami, które podrożały była sproszkowana maślanka oraz pełne mleko w proszku. Według nowozelandzkich analityków, to wzrost ceny PMP zrównoważył spadki cen innych towarów, ponieważ WMP stanowi ponad połowę wolumenu sprzedawanego na GDT. WMP zdrożało o 2,1% do 2761 dolarów/t. Ceny WMP wzrosły w prawie wszystkich okresach kontraktowych, z wyjątkiem kontraktu październikowego. Kontrahenci z Azji Północnej, podobnie jak z Bliskiego Wschodu, kupili więcej WMP niż na poprzedniej aukcji.

Masło i OMP staniały

Ceny odtłuszczonego mleko w proszku spadły o 0,5% do 2530 dolarów/t, zbliżając się do ceny z początku kwietnia br. Z kolei masło straciło na wartości 4,4%, sprzedano je za 2344 dolarów/t. Bezwodny tłuszcz mleczny (AMF) staniał natomiast o 2,9% do 3960 dolarów/t, cheddar o 5,3% do 3520 dolarów/t a laktoza o 4,1% do 1278 dolarów/t.                                                                   

Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 07:31