Odłów karpia w Gospodarstwie Rybackim Przyborów w Przyborowie k. Brzeska w MałopolsceTowarzystwo Promocji Ryb
StoryEditorPIENIĄDZE

Karp coraz droższy w produkcji. Ile rolnik zarobi dziś na stawie?

26.12.2025., 13:00h

Polska od wielu lat zajmuje czołowe miejsce w hodowli i produkcji karpia wśród krajów Unii Europejskiej. Tańsze zboże w bieżącym sezonie sprzyja kosztom produkcji, ale pasze to nie wszystko. Ponadto rok nie był idealny pod względem temperatur, dlatego tegoroczna produkcja może być nawet o 10% niższa. Polacy pomimo ostrej kampanii, promującej chociażby łososia, nie rezygnują z karpia na wigilijną kolację, ale konsumpcja w pozostałym okresie roku pozostaje niewielka.

Produkujemy około 20 tys.t karpia rocznie

– Przez długi czas produkcja karpia w Polsce utrzymuje się na poziomie 20–22 tys. ton rocznie. Kiedy zdarzały się lata spadków, związane z problemami zdrowotnymi ryb, produkcja była na poziomie około 16–17 tys. ton. Około tysiąca gospodarstw w Polsce zaliczanych jest do tzw. pełnotowarowych, profesjonalnych gospodarstw rybackich. Składają one sprawozdania produkcyjne, co jest m.in. warunkiem korzystania z funduszy unijnych. Na podstawie tych raportów ocenia się produkcję krajową – tłumaczy Zbigniew Szczepański, prezes Towarzystwa Promocji Ryb.

image
Zbigniew Szczepański, prezes Towarzystwa Promocji Ryb
FOTO: Towarzystwo Promocji Ryb

Poza tym istnieją jeszcze tysiące mniejszych, nieprofesjonalnych stawów przy gospodarstwach rolnych. Kiedyś GUS podawał, że takich gospodarstw mogło być nawet 10 tys., czyli dziesięciokrotnie więcej niż profesjonalnych. Ich produkcji obecnie nie da się dokładnie oszacować, ale może to być około 5% dodatkowej produkcji. Najczęściej przeznaczona jest na potrzeby własne, nie na rynek.

Czesi produkują mniej karpii ale jedzą więcej

W gorszych latach na pierwszym miejscu pod względem wielkości produkcji plasowały się Czechy, które obecnie są drugim krajem w Unii Europejskiej, jeśli chodzi o wielkość produkcji karpia. Czechy różnią się jednak od Polski wyraźnie pod względem konsumpcji krajowej. Podczas gdy mieszkaniec naszego kraju konsumuje rocznie około pół kilograma karpia, tam spożycie wynosi 1 kg na mieszkańca. Wynika to z faktu, że karp jest tam rybą jadaną nie tylko okazjonalnie, ponieważ nie ma tam zwyczaju jadania ryb morskich, jak w Polsce. U nas, jak mówi Szczepański, karpia spożywa się głównie na wigilię, a 90% sprzedaży przypada na grudzień, choć powoli się to już zmienia.

Pozostało 83% tekstu

Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.

Zaloguj się, by czytać dalej.

Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. grudzień 2025 13:02