I tak, i nie. Za „tak” przemawia fakt, iż jak ocenia Izba Zbożowo-Paszowa jest problem z parametrami wpływającymi na jakość mąki, czyli gęstością i liczbą opadania. Dotyczy on głównie żyta konsumpcyjnego i później zbieranej pszenicy konsumpcyjnej. Te czynniki mogą, wg tej instytucji, w późniejszych miesiącach wpłynąć na wzrost cen tych zbóż. Z drugiej jednak strony, rolnicy, którzy zebrali ziarno o dobrych parametrach i nie są zmuszeni do sprzedaży ziarna zaraz po żniwach, magazynują je w oczekiwaniu na lepsze ceny...
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 36/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.
