StoryEditorPieniądze dla rolników

W UE spada produkcja mięsa, a rośnie import. Gdzie spada chów świń i bydła?

04.11.2022., 08:11h
Kolejne dane opublikowane przez Komisję Europejską potwierdzają odwrócenie trendu wzrostowego w produkcji mięsa w Unii. Pomimo jednak przewidywanego spadku produkcji, Wspólnota nadal zachowa samowystarczalność w tym segmencie.

Więcej importu, nie tylko mięsa

Co jednak niepokojące, będziemy importować z krajów trzecich więcej zarówno żywych zwierząt, jak i mięsa. Przeczy to aspiracjom Komisji Europejskiej do większego zużycia nawozów naturalnych jako antidotum na drożejące mineralne nawozy azotowe i ograniczeniom przewozu towarów na duże odległości.

Produkcja mięsa rok do roku spadnie

W porównaniu z ubiegłym rokiem w tym produkcja mięsa w UE spadnie o 3%, a import żywych zwierząt zwiększy się o ponad 11%. Na teren Unii wjedzie też aż o 26% więcej mięsa. W przyszłym roku import zwierząt ma pozostać na tegorocznym poziomie, aczkolwiek przywóz mięsa wzrośnie o kolejne 7%. O ponad 11% zmniejszy się również eksport – i to zarówno żywych zwierząt, jak i mięsa. Spożycie mięsa spadnie natomiast o 1,5% do 66,9 kg na osobę. Warto dodać, iż jeszcze w 2019 roku mieszkaniec UE konsumował około 68,5 kg mięsa, tj. o ponad 2,3% więcej.

Dlaczego producenci nie chcą produkować mięsa?

Spadek produkcji mięsa w Unii to konsekwencja zarówno chorób zwierzęcych, jak i wzrostu kosztów produkcji. Produkcja wieprzowiny spadnie najbardziej w Niemczech, Polsce, Belgii, Rumunii i we Włoszech. Jeśli chodzi o wołowinę, to spadek obejmie głównie Francję i Niemcy, czyli czołowych producentów tego mięsa. Unia więcej kupuje coraz więcej tego mięsa z Wielkiej Brytanii i Brazylii. Ptasia grypa zdziesiątkowała najwięcej drobiu we Francji, Włoszech i na Węgrzech. Z drugiej strony zawieszenie ceł na produkty pochodzące z Ukrainy sprzyja importowi tamtejszego drobiu.

Produkcja mięsa w EU

Magdalena Szymańska
fot. Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 15:54