Ceny bydła w Polsce rosną
Ceny żywca wołowego nadal rosną. Zakłady, które w ubiegłym tygodniu nie podniosły stawek, zrobiły to teraz. Na przykład na Podlasiu byki i jałówki zdrożały o 1 zł. Jak informowaliśmy w naszym Raporcie Rynkowym, na rynku panują dobre nastroje i na razie nic nie wskazuje na spadki. Rolnicy powinni jednak uważać przy zakupie bydła do opasu, żeby nie sprowadzić choroby niebieskiego języka do gospodarstwa. A ognisk przybywa. Inspekcja weterynaryjna właśnie potwierdziła kolejne.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 27 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 14,80 zł/kg, a za krowy - 12 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 28 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na dole
KOWR: ceny bydła znów w górę
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że w dniach 27.10 - 02.11.2025 r. cena zakupu bydła rzeźnego na rynku krajowym ukształtowała się na poziomie 14,17 zł/kg, o 2,2 proc. więcej niż tydzień wcześniej i o 1,4 proc. taniej niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był jednak o 36,6 proc. droższy niż przed rokiem.
W dniach 27.10 - 02.11.2025 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 15,74 zł/kg, za krowy 11,94 zł/kg, a za jałówki 14,76 zł/kg. Natomiast w wadze poubojowej za byki płacono 29,53 zł/kg, za krowy 24,51 zł/kg, a za jałówki 28,49 zł/kg.
Polska wyróżnia się w produkcji wołowiny. Czy wysokie ceny uderzą w popyt?
Według analizy ekspertów Pekao SA europejski rynek wołowiny wciąż mocno odczuwa ograniczoną podaż. Od stycznia do lipca wolumen ubojów w krajach UE spadł o około 3 proc. rok do roku. Na tym tle Polska wyróżnia się pozytywnie – jako jeden z nielicznych dużych producentów odnotowała wzrost produkcji, zajmując pod tym względem drugie miejsce w Unii, tuż za Włochami.
Mimo mniejszej podaży popyt pozostaje silny, a unijny rynek nie jest w stanie w pełni uzupełnić go importem. Pekao wskazuje, że zwiększony przywóz wołowiny z państw trzecich rekompensował zaledwie niewielką część unijnych spadków. Ograniczona produkcja nadal wspiera ceny, jednak eksperci ostrzegają, że rekordowe stawki polskiego mięsa mogą pogarszać jego konkurencyjność na rynku UE.
- Podtrzymujemy jednak swoją opinię (wyrażoną w czerwcowym wydaniu), że rekordowe ceny polskiego mięsa obniżają jego konkurencyjność na rynku UE, co generuje pewne ryzyka dla popytu. To z kolei zwiększa szanse korekty notowań - napisali analityzy w raporcie rynkowym.
Ceny bydła w UE rosną
Raport Meat Market Observatory za okres 27.10 - 02.11.2025 r. pokazuje kolejny wzrost cen. Średnia cena tusz w klasie R w krajach UE pod koniec października osiągnęła 7,1 euro/kg, czyli o 20 centów więcej niż tydzień wcześniej. Wzrost napędza przede wszystkim rosnący popyt na młode byki i jałówki. W Polsce cena wyrażona w tej walucie wg Meat Market Observatory w tym okresie wynosiła 7,19 euro.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 7 listopada 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 31 października 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 15-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13-17 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10-12 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 27,70 zł/kg (bez zmian)
- byki (kl. R): 28,30 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. O): 27,10 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. R): 28,00 zł/kg (bez zmian)
- krowa (kl. O): 24,30 zł/kg (bez zmian)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 14,00-18,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11,00-16,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,00-15,50 zł/kg za czystorasowe stawki wyższe (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 13,00-16,50 zł/kg (wzrost o 1 zł)
- jałówki: 10-15 zł/kg (wzrost o 1 zł)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 15,80 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,95 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,20 zł/kg (bez zmian)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 14,00-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,70 - 17,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 11,40-15,50 zł/kg, za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
