Ceny mięsa u rolnika, w ubojni i w markecie. Kto i ile zarabia?Biedronka/Canva
StoryEditorIle zarabia rolnik, a ile sklep?

Ceny mięsa u rolnika, w ubojni i w markecie. Kto i ile zarabia?

03.04.2024., 12:04h
Ceny żywca w porównaniu z kosztami produkcji są niskie. Sprawdzamy, ile z tego, co płaci za mięso konsument dostaje rolnik, a ile bierze ubojnia i market.

Ceny żywności na półkach sklepowych są bardzo wysokie. Ale niestety, rolnik dostaje tylko niewielką część z tego, co płaci konsument. Resztę pochłaniają koszty przetwórstwa i marże sklepowe. A że sieci handlowe i pośrednicy mocno windują ceny, to ich poziom w poszczególnych ogniwach łańcucha dostaw mocno się różni. Bank BNP Paribas sprawdził, ile za mięso dostaje rolnik, a ile bierze ubojnia i market. 

Rolnik dostaje 23 proc. z tego, co konsument zapłaci za schab

Magdalena Kowalewska, senior analyst of Food&Agri Sector w Banku BNP Paribas, podczas wystąpienia na Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy, przytoczyła dane GUS i MRiRW, z których wynika, że na początku 2024 roku ceny żywca wieprzowego kształtowały się średnio na poziomie nieco powyżej 6 zł/kg. U przetwórcy schab środkowy z kością wyceniano na ok. 20 zł/kg. Z kolei za schab środkowy bez kości konsument w sklepie musiał zapłacić ponad 26 zł/kg. Z tego wynika, że rolnik otrzymuje 23 proc. ceny, jaką konsument płaci za schab.

Bydło po 10 zł, rostbef po 35 zł

W przypadku wołowiny też jest duża rozbieżność. Jak wynika z danych GUS i MRiRW, w styczniu ceny bydła u hodowcy oscylowały w okolicach 10 zł/kg. Ceny mięsa wołowego z kością (rostbef) na poziomie przetwórcy wzrosły do ok. 37 zł/kg, przewyższając ceny detaliczne mięsa wołowego z kością (rostbef), które wyniosły średnio nieco ponad 35 zł. To oznacza, że ze sprzedaży 1 kilograma rostbefu do rolnika trafiło 28 proc. kwoty, jaką zapłacił konsument.

Polędwica drobiowa nawet po 30 zł. Rolnik ma z tego 15 proc.

Natomiast  cena skupu kurcząt brojlerów wyniosła w styczniu tego roku ponad 4,5 zł. Cena fileta na poziomie przetwórcy spadła do ok. 16 zł. Ceny detaliczne polędwicy drobiowej sięgnęły natomiast ponad 30 zł, czyli z tej kwoty do rolnika trafiło zaledwie 15 proc. 

Kamila Szałaj, na podst. wiadomoscihandlowe.pl

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 05:26