StoryEditorCeny rolnicze

Ceny bydła w Niemczech gwałtownie spadają. A w Polsce? Ile zakłady płacą na koniec marca 2023?

28.03.2023., 14:03h
Przedświątecznych podwyżek nie ma. Ceny bydła na krajowym rynku stanęły w miejscu. Natomiast w Niemczech gwałtownie tanieją byki i jałówki. Ile aktualnie zakłady mięsne i ubojnie oferują za bydło w Polsce i w innych krajach UE? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!  

Ceny bydła: inflacja hamuje świąteczne podwyżki

Po ubiegłotygodniowych wzrostach, ceny skupu bydła w Polsce stanęły w miejscu. Tylko jeden z monitorowanych przez nas zakładów mięsnych podniósł symbolicznie stawki - o 10 gr w każdej kategorii. Rolnicy, którzy liczyli na przedświąteczne podwyżki, mogą być więc rozczarowani. Ale mniejszy popyt na wołowinę, ograniczany przez inflację, przekłada się na spadek liczby ubojów. 

Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,60 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,75 zł/kg, a za krowy - 8,60 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 22,40 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że krajowi dostawcy za bydło rzeźne uzyskiwali przeciętnie 10,92 zł/kg wobec 10,91 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 2 proc. wyższa niż przed miesiącem oraz o 4 proc. wyższa niż w analogicznym tygodniu 2022 r. Za byki 12-24 miesiące w okresie 6–12.03.2023 r. płacono średnio 11,83 zł/kg, za krowy 8,95 zł/kg, a za jałówki 11,60 zł/kg.  

Warto jednak zauważyć, że średnia cena bydła w Polsce jest niższa niż w UE. Jaki wynika z danych Meat Market Observatory w tygodniu 13-19 marca średnio w UE cena wynosiła 5,08 euro/kg wbc, a w Polsce - 4,85 euro/kg.


W Niemczech ceny byków gwałtownie spadają

Z kolei w Niemczech, ceny bydła kontynuują trend spadkowy. Tanieją głównie młode byki i jałówki, chociaż zbliża się Wielkanoc, czyli okres, w którym popyt na wołowinę powinien wzrosnąć.

- Akcje przedświąteczne prowadzone przez detalistów spożywczych miały jak dotąd niewielki wpływ na rynek bydła rzeźnego. W regionie podaż młodych byków nadal rośnie, podczas gdy ubojów jest mniej. W rezultacie spadają ceny - wyjaśnia Izba Rolnicza Nadrenii-Palatynatu w swoim bieżącym raporcie rynkowym.

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,70 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,80 euro/kg, a krów 4,10-4,30 euro/kg.

USDA: wiosną unijni rolnicy będą dłużej trzymać bydło

W swojej najnowszej prognozie USDA ocenia, że wysokie ceny paszy i energii oraz ograniczenia środowiskowe, które wywierają presję na hodowców bydła doprowadzą do dalszego spadku hodowli w UE. Wraz z kurczącym się stadem krów i zmniejszoną podażą byków i jałówek spada również ubój.

USDA przewiduje, że wiosną unijni rolnicy będą dłużej trzymać bydło i sprzedawać zwierzęta o większej wadze. Wyższe masy ubojowe nie będą jednak wystarczające, aby zrekompensować spadający wskaźnik uboju. Z drugiej strony spożycie wołowiny nie powróciło jeszcze w pełni do poziomu sprzed pandemii ze względu na wysoki poziom inflacji żywności. 

Poza tym globalny popyt na unijne mięso może być mniejszy po tym, jak Chiny przywróciły import wołowiny z Brazylii po ponad miesięcznym zawieszeniu.

Jakie będą ceny bydła w Polsce? 

Jak wyjaśniają ekonomiści Credit Agricole w najnowszej AgroMapie, minęliśmy punkt zwrotny na światowym rynku bydła i kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek cen skupu. Ich zdaniem cena skupu bydła w Polsce na koniec 2023 r. wyniesie ok. 8,90 zł/kg oraz 8,20 zł/kg na koniec 2024 r. 

Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 24 marca (w porównaniu do 17 marca 2023 r.)?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 20,80 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 21,20 zł/kg (bez zmian);
  • krowy (kl. O): 18,60 zł/kg (bez zmian);

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 21,60 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. R): 22,20 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 21,00 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. R): 21,60 zł/kg (bez zmian);

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 12-14 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian),
  • krowy 7,00-10,00 zł/kg(bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 21,60 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 22,00 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 22,10 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 22,40 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (320 kg mięsa): 18,50 zł/kg (bez zmian),

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 9-11 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 10 zł 

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 11,10 zł/kg (wzrost o 10 gr)
  • jałówki: 10,30 zł/kg (wzrost o 10 gr)
  • krowy: do 9,40 zł/kg (wzrost o 10 gr).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 11,30-13,50 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10,00-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 8,80-10,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
Fot. envato, wykres: KOWR

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. kwiecień 2024 15:13