Ceny bydła znów rosną, ale przestrzeń do podwyżek ograniczona
Ceny żywca wołowego nadal rosną. Zakłady, które w ubiegłym tygodniu nie podniosły stawek, zdecydowały się na to teraz. Przykładowo na Podlasiu ceny byków i jałówek wzrosły o 1 zł. Nie sprawdziły się więc pogłoski o obniżkach – rynek pozostaje stabilny, a ceny trzymają się na wysokim poziomie.
Jednocześnie przestrzeń do dalszych podwyżek jest ograniczona. Żywiec jest już bardzo drogi, dlatego rolnicy liczący na wyraźny wzrost cen w związku ze świętami Bożego Narodzenia mogą się rozczarować.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 28 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 15 zł/kg, a za krowy - 12 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 28,70 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na dole
KOWR: bydło droższe o 42 proc.
Z danych MRiRW i KOWR wynika, że w dniach 10–16 listopada br. cena skupu żywca wołowego na rynku krajowym wyniosła 14,80 zł/kg. Oznacza to wzrost o 2,1 proc. w porównaniu z poprzednim tygodniem oraz o 4 proc. względem poziomu sprzed miesiąca. Jednocześnie żywiec wołowy był o 42,2 proc. droższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
W dniach 10 - 16.11.2025 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 16,35 zł/kg, za krowy 12,38 zł/kg, a za jałówki 14,84 zł/kg. Natomiast w wadze poubojowej za byki płacono 30,68 zł/kg, za krowy 25,42 zł/kg, a za jałówki 28,64 zł/kg.
Ceny bydła w UE lekko w górę
Z raportu Meat Market Observatory za okres 10–16.11.2025 wynika, że ceny tusz wołowych w klasie R w Unii Europejskiej nieznacznie wzrosły. Tendencja ta jest spójna z sytuacją obserwowaną w tym czasie na polskim rynku. Obecnie średnia cena tusz w tej klasie wynosi 6,96 euro/kg.
Byki w wieku 12–24 miesięcy podrożały średnio o 4 centy, osiągając poziom 7,19 euro/kg. Ceny jałówek wzrosły o 2 centy do 7,21 euro/kg, natomiast ceny krów pozostały bez zmian i wynoszą 5,81 euro/kg.
Choć w wielu krajach członkowskich widoczna jest nieznaczna tendencja spadkowa, nie dotyczy ona największych producentów wołowiny w UE.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 21 listopada 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 14 listopada 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 15-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13-17 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10-12 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 28,80 zł/kg (bez zmian)
- byki (kl. R): 29,40 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. O): 28,10 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. R): 28,70 zł/kg (bez zmian)
- krowa (kl. O): 25,10 zł/kg (bez zmian)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 14,00-19 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11,00-16,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,00-15,50 zł/kg za czystorasowe stawki wyższe (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 14,00-17,50 zł/kg (wzrost o 1 zł)
- jałówki: 11-16 zł/kg (wzrost o 1 zł)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 15,80 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,95 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,20 zł/kg (bez zmian)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 14,00-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,70 - 17,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 11,40-15,50 zł/kg, za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
