Ceny bydła: huśtawka trwa
Na krajowym rynku żywca wołowego cały czas mamy do czynienia z huśtawką cen. Część zakładów obniżyła stawki (na przykład na Podlasiu jałówki i byki staniały o 50 gr), inni trzymają dotychczasowe cenniki, a część zdecydowała się na podwyżki (na Lubelszczyźnie byki poszły w górę o 50 gr).
Jak informowaliśmy w naszym Raporcie Rynkowym, wiele decyzji zapada lokalnie, zależnie od tego, ile towaru jest w okolicy i jaki jest popyt.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 28 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 15 zł/kg, a za krowy - 12 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 28,60 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na dole
KOWR: bydło w dół
Z danych MRiRW i KOWR wynika, że w czwartym tygodniu listopada br. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 14,32 zł/kg, o 3,1 proc. niższym niż tydzień wcześniej, ale o 1 proc. wyższym niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był o 33,5 proc. droższy niż przed rokiem.
W dniach 24 - 30.11.2025 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 15,84 zł/kg, za krowy 12,08 zł/kg, a za jałówki 14,47 zł/kg. Natomiast w wadze poubojowej za byki płacono 29,73 zł/kg, za krowy 26,22 zł/kg, a za jałówki 28,74 zł/kg.
Ceny bydła w UE stabilne
Z najnowszego raportu Meat Market Observatory (24–30.11.2025) wynika, że unijne ceny wołowiny pozostają stabilne. Tusze w klasie R kosztują średnio 7,06 euro/kg. Cena byków 12–24 miesiące wyniosła 7,22 euro/kg, jałówek utrzymała się na poziomie 7,21 euro/kg, a krów lekko spadła do 5,78 euro/kg. W UE widać jednak wyraźne spadki produkcji, co może wkrótce przełożyć się na sytuację cenową w całej Unii.
Czy ceny bydła w Polsce spadną?
Analitycy Banku ING w najnowszym raporcie rynkowym zwracają uwagę, że cena krajowego surowca kształtuje się powyżej średniej unijnej, jest droższy niż niemieckie, francuskie czy hiszpańskie mięso. Ich zdaniem polscy producenci zyskują na ograniczonej podaży u światowych liderów i rosnącym popycie konsumpcyjnym w krajach UE.
- To w połączeniu z oznakami ożywionego popytu konsumpcyjnego w krajach Unii Europejskiej może pozwolić na utrzymanie bieżącego poziomu cen – czytamy w analizie.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 5 grudnia 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 28 listopada 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 15-18 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13-17 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10-13 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 29,00 zł/kg (wzrost o 20 gr)
- byki (kl. R): 29,50 zł/kg (wzrost o 50 gr)
- jałówki (kl. O): 28,00 zł/kg (wzrost o 40 gr)
- jałówki (kl. R): 28,60 zł/kg (wzrost o 40 gr)
- krowa (kl. O): 24 zł/kg (bez zmian)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 14,00-19 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11,00-16,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,00-15,50 zł/kg za czystorasowe stawki wyższe (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 14,00-17,00 zł/kg (spadek o 50 gr)
- jałówki: 11-15,50 zł/kg (spadek o 50 gr)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 16,35 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 14,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,30 zł/kg (bez zmian)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 14,00-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,70 - 17,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,50-15,50 zł/kg, za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
