Ceny bydła hamują. W części zakładów kolejne obniżki, ale rynek może się ustabilizować
Ceny bydła w Polsce wciąż są bardzo wysokie, ale od kilku tygodni widać korekty. W części zakładów monitorowanych przez „Tygodnik Poradnik Rolniczy” stawki pozostały bez zmian, jednak są zakłady, które kolejny tydzień z rzędu tną ceny o 10 gr/kg.
Skupujący przyznają, że spadki mogą się wkrótce zatrzymać. Zbliżają się święta, a ten okres zwykle podbija popyt na wołowinę, więc rynek powinien się ustabilizować.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 27 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 14,80 zł/kg, a za krowy - 12 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 27 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na dole
KOWR: cena bydła spada od połowy września
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że w dniach 13–19.10.2025 r. cena zakupu bydła rzeźnego na rynku krajowym ukształtowała się na poziomie 13,87 zł/kg, o blisko 3 proc. niższym niż tydzień wcześniej i o 5 proc. niższym niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był jednak o 34 proc. droższy niż przed rokiem.
W dniach 13–19.10.2025 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 15,10 zł/kg, za krowy 11,90 zł/kg, a za jałówki 14,24 zł/kg. Natomiast w wadze poubojowej za byki płacono 28,33 zł/kg, za krowy 24,43 zł/kg, a za jałówki 27,48 zł/kg.
Ceny bydła w UE stabilne, w Polsce spadają
Z najnowszych danych Meat Market Observatory (13–19 października 2025 r.) wynika, że ceny tusz wołowych w klasie R w Unii utrzymują się na poziomie 6,86 euro/kg i praktycznie nie zmieniły się względem poprzedniego tygodnia. To sygnał, że wzrosty, jakie obserwowano jesienią, zaczynają hamować i w wielu krajach rynek wyraźnie się uspokaja.
Na początku października średnie ceny w UE wynosiły około 7,12 euro/kg w przypadku byków w wieku 12–24 miesięcy, 7,20 euro/kg za jałówki oraz 5,95 euro/kg za krowy. W Polsce w tym samym czasie rynek wyglądał słabiej, bo ceny spadły tydzień do tygodnia o około 2 procent.
Ceny mleka w dół, to może zwiększyć podaż bydła
Coraz więcej sygnałów wskazuje, że spadki cen mleka mogą pośrednio wpłynąć na rynek wołowiny. W wielu krajach, w tym w Polsce, rolnicy już teraz mówią o coraz mniejszej opłacalności produkcji mleka. W efekcie część stad mlecznych może być kierowana do uboju, co zwiększy podaż wołowiny na rynku i może wywrzeć presję na ceny w drugiej połowie 2026 roku.
– Wysokie ceny żywca mięsnego przy jednoczesnym spadku opłacalności produkcji mleka to zachęta dla rolników do likwidacji części stad mlecznych. To z kolei może zwiększyć dostępność mięsa wołowego i w pewnym momencie doprowadzić do stabilizacji lub lekkiego spadku cen – wskazują analitycy rynkowi.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 24 paźdzeirnika 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 17 października 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 15-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13-17 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10-12 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 27,00 zł/kg (bez zmian)
- byki (kl. R): 27,60 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. O): 26,40 zł/kg (spadek o 10 gr)
- jałówki (kl. R): 27,00 zł/kg (spadek o 10 gr)
- krowa (kl. O): 23,10 zł/kg (bez zmian)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 14,00-18,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11,00-16,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,00-15,50 zł/kg za czystorasowe stawki wyższe (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 12,00-15,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 9-14 zł/kg (bez zmian)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 15,80 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,95 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,20 zł/kg (bez zmian)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 13,00-17,00 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 12,70 - 17,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,40-15,50 zł/kg, za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
