Ceny bydła stabilne, ale podaż niska
Ceny bydła w Polsce pozostają stabilne, a wszystkie monitorowane przez nas zakłady utrzymały cenniki na niezmienionych poziomach. Jednocześnie podaż nadal jest niska, co może sprzyjać kolejnemu, niewielkiemu odbiciu cen w najbliższym czasie.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 28 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 15 zł/kg, a za krowy - 12 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 28,60 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na dole
KOWR: bydło w dół
Z danych MRiRW i KOWR wynika, że w pierwszym tygodniu grudnia br. bydło rzeźne kupowano przeciętnie po 14,18 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% taniej niż na początku listopada br. Cena żywca wołowego była o 32,5% wyższa niż przed rokiem.
W dniach 1-7.12.2025 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 15,60 zł/kg, za krowy 12,01 zł/kg, a za jałówki 14,42 zł/kg. Natomiast w wadze poubojowej za byki płacono 29,26 zł/kg, za krowy 24,65 zł/kg, a za jałówki 27,84 zł/kg.
Ceny bydła w UE lekko w górę
Z najnowszego raportu Meat Market Observatory za okres 1–7 grudnia 2025 r. wynika, że ceny tusz w klasie R w Unii Europejskiej lekko wzrosły i przekroczyły poziom 7,01 euro/kg. Ceny byków w wieku 12–24 miesięcy utrzymały się na poziomie 7,25 euro/kg, jałówek na 7,23 euro/kg, a krów na 5,78 euro/kg. Wzrosty odnotowano w przypadku byków i jałówek, natomiast ceny krów pozostały bez zmian.
Wiosną możliwa nadpodaż bydła. Ziaja ostrzega przed presją na ceny
Martin Ziaja, członek zarządu Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka podczas Kongresu Hodowców Bydła Mięsnego w Jachrance, ostrzegał, że sytuacja na rynku mleka może wiosną 2026 r. bezpośrednio przełożyć się na rynek bydła i ceny wołowiny. Jego zdaniem, jeśli nie nastąpi poprawa opłacalności produkcji mleka, należy liczyć się z wyraźnym wzrostem podaży bydła rzeźnego.
– Jeśli sytuacja na rynku mleka się nie poprawi, a perspektywy na przyszły rok nie są najlepsze, możecie na wiosnę odczuć falę zwiększonej podaży wołowiny w postaci brakowanych krów mlecznych – mówił Ziaja podczas Kongresu Hodowców Bydła Mięsnego w Jachrance.
Jak zaznaczył, decyzje o ograniczaniu lub likwidacji produkcji mleka dojrzewają już dziś, szczególnie w mniejszych gospodarstwach, ale także w części dużych ferm o niskiej wydajności. Kluczowym momentem ma być okres wiosenny.
– Ostateczne decyzje zapadną, gdy w silosach i pryzmach zabraknie paszy, a nie będzie środków na przygotowanie kolejnej. Spodziewam się, że właśnie w okresie kwiecień–maj możemy mieć do czynienia z dużą falą brakowania krów, co może zaburzyć rynek wołowiny – ostrzegał.
Ziaja podkreślił, że dla producentów mleka wołowina jest produktem ubocznym, dlatego w sytuacji kryzysowej krowy trafiają na rynek niezależnie od bieżącej koniunktury cenowej. Taka fala podaży może wywołać presję na ceny bydła, zwłaszcza w segmencie wołowiny pochodzącej z ras mlecznych, i pośrednio wpłynąć także na rynek bydła mięsnego.
Jakie ceny bydła w 2026?
Z kolei analitycy Credit Agricole w najnowszej AGROMapie wskazują, że ceny skupu bydła w najbliższych kwartałach pozostaną wysokie, głównie ze względu na utrzymujący się spadek produkcji bydła w UE oraz niepewność regulacyjną i presję chorób zwierząt. Jednocześnie ograniczona podaż i wysokie ceny na rynkach pozaunijnych zmniejszają możliwości kompensowania niedoborów tańszym importem.
Bank prognozuje, że cena skupu bydła w Polsce wyniesie około 16,00 zł/kg na koniec 2025 r. oraz około 14,00 zł/kg na koniec 2026 r.
– Podtrzymujemy naszą ocenę, że ceny skupu bydła w najbliższych kwartałach pozostaną wysokie, a ich korekta wynikać będzie z bariery po stronie popytu - czytamy.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 12 grudnia 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 5 grudnia 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 15-18 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13-17 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10-13 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 29,00 zł/kg (bez zmian)
- byki (kl. R): 29,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. O): 28,00 zł/kg (bez zmian)
- jałówki (kl. R): 28,60 zł/kg (bez zmian)
- krowa (kl. O): 24,10 zł/kg (wzrost o 10 gr)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 14,00-19 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11,00-16,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,00-15,50 zł/kg za czystorasowe stawki wyższe (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 14,00-17,00 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 11-15,50 zł/kg (bez zmian)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 16,35 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 14,50 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,30 zł/kg (bez zmian)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 14,00-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,70 - 17,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,50-15,50 zł/kg, za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
