Niskie ceny mleka i susza mogą obniżyć ceny bydłaarch.
StoryEditorCeny bydła

Jakie są aktualne ceny bydła w Polsce?

27.06.2023., 18:00h
Ceny bydła pozostają stabilne, ale analitycy ostrzegają, że taniejące mleko i susza mogą spowodować obniżki. Po ile aktualnie skupowane są byki, krowy i jałówki? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

Ceny bydła bez zmian

Ceny bydła w Polsce od dwóch tygodni właściwie się nie zmieniają. Praktycznie wszystkie monitorowane przez nas zakłady mięsne pozostawiły cenniki na niezmienionych poziomach. Korekty, jeśli się zdarzyły, dotyczyły wybranych grup bydła, np. w woj. łódzkim byki zdrożały o 50 gr, a na Podkarpaciu staniały o 40 gr. 

Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 20,60 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,00 zł/kg, a za krowy - 8,50 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,60 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 12–18.06.2023 r. za bydło rzeźne krajowi dostawcy uzyskiwali przeciętnie 10,44 zł/kg, o 5 gr/kg więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był o 2% tańszy niż przed miesiącem oraz o 4% tańszy niż w analogicznym okresie 2022 r. Za byki 12-24 miesiące w okresie 12–18.06.23 płacono średnio 11,14 zł/kg, za krowy 8,54 zł/kg, a za jałówki 11,12 zł/kg. 

W Polsce bydło tańsze niż w UE, ale droższe niż w Niemczech

Jak podaje KOWR, średnio w UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 495,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, nieco (o 0,3 proc.) niższym niż tydzień wcześniej, o 2 proc. niższym niż przed miesiącem, ale o 2 proc. wyższym niż przed rokiem.

W Polsce za bydło rzeźne tej klasy dostawcy uzyskiwali 480,80 EUR/100 kg, o 14,23 EUR/100 kg mniej niż średnio w UE oraz o około 42-44 EUR/100 kg mniej niż w Hiszpanii, Francji i Irlandii. Jednocześnie polska wołowina była o 39,24 EUR/100 kg droższa niż w Niderlandach oraz o 30,23 EUR/100 kg droższa niż w Niemczech.

Ceny bydła w Niemczech: popyt zaspokaja podaż 

W Niemczech rzeczywiście od dłuższego czasu ceny bydła stoją w miejscu. Zapotrzebowanie ze strony firm ubojowych jest ograniczone, a dostawy żywca odpowiadają słabszemu popytowi. Drgnęły jedynie ceny krów.

- Na początku bieżącego tygodnia ceny młodych buhajów pozostają bez zmian. Rosną natomiast ceny krów rzeźnych - tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,50 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,50 euro/kg, a krów 4,00-4,20 euro/kg.

Mniejsze uboje bydła w krajach UE

Ale generalnie unijny rynek wołowiny znajduje się pod wpływem niskiej podaży bydła. W ciągu pierwszych 3 miesięcy br. łączna masa ubojów w UE była niższa o 4 proc. r/r, co oznacza produkcję mięsa niższą o 61 tys. ton.

- Sytuacja wśród największych graczy jest jednak znacznie bardziej zróżnicowana niż w przypadku wieprzowiny. W grupie TOP10 unijnych producentów można wskazać kraje, gdzie odnotowano silne spadki ubojów w pierwszym kwartale tego roku (Włochy i Hiszpania), ale są też państwa, w których zarejestrowano dodatnie dynamiki (m.in. Holandia). Polska należała do tej pierwszej grupy, choć skala spadków była niewielka - wyjaśniają analitycy banku Pekao SA w najnowszym raporcie rynkowym. 

Niskie ceny mleka i susza mogą obniżyć ceny bydła

Zdaniem analityków w drugiej połowie roku na ceny mięsa wołowego i bydła mogą wpłynąć skutki spowolnienia gospodarczego i nadal wysokiej inflacji w Europie. Możliwe są też zmiany po stronie podażowej, która stanowi silne wsparcie dla cen.

- W tym przypadku zagrożeniem jest spadek koniunktury w segmencie produkcji mleka. Pod wpływem osłabienia opłacalności produkcji hodowcy krów mlecznych mogą ograniczyć bazę produkcyjną, zwiększając tym samym podaż bydła do uboju. Podobne skutki będzie rodził też ewentualny wpływ warunków pogodowych (susza), które mogą utrudnić budowę bazy paszowej na najbliższy rok - podają bankowi analitycy.

Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 23 czerwca (w porównaniu do 16 czerwca 2023 r.)?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 18,70 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian);
  • krowy (kl. O): 17,30 zł/kg (bez zmian);

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (wzrost o 50 gr);
  • jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 20,60 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. R): 20,70 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 19,50 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. R): 20,10 zł/kg (bez zmian);

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 12-14 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian);
  • krowy 7,00-10,00 zł/kg(bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. R): 20,30 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 20,40 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 20,00 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. R): 20,60 zł/kg (bez zmian);
  • krowy (320 kg mięsa): 17,50 zł/kg (bez zmian);

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 9-11 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 5-10 zł (bez zmian);

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 10,20 zł/kg (spadek o 40 gr);
  • jałówki: 9,30 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: do 9,30 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 9,00-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 8,80-10,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. maj 2024 15:45