Wzrost eksportu polskich produktów mlecznych
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa opublikowało wyniki analizy sytuacji na rynku mleka przygotowanej na podstawie wstępnych danych udostępnionych przez Ministerstwo Finansów.
Z przeprowadzonej analizy wynika, że w okresie od stycznia do września 2025 r., czyli w czasie 9 miesięcy eksport produktów mlecznych z Polski wyniósł 3,1 mld EUR (13,3 mld zł). Porównanie wyników aktualnego raportu z poprzednimi wykazało, że jest to wynik wyższy o 14% w stosunku do analogicznego okresu roku 2024.
Które kraje UE kupują najwięcej produktów mlecznych z Polski?
W ciągu minionych 9 miesięcy wzrósł nie tylko eksport produktów mlecznych z Polski, ale również przychody z eksportu do krajów Unii Europejskiej, które wyniosły 2,3 mld EUR, czyli o 19% więcej, niż w roku 2024.
73% udziału w wywozie polskich produktów mlecznych miały państwa członkowskie UE, takie jak:
- Niemcy 21% wartości – 667 mln EUR,
- Czechy 7% – 215 mln EUR,
- Niderlandy 6% – 189 mln EUR,
- Rumunia oraz Włochy po 5% – po 152 mln EUR.
Eksport produktów mlecznych do państw spoza UE
27% wpływów, które zostały uzyskane z eksportu produktów mlecznych, wygenerowała ich sprzedaż do krajów pozaunijnych 0,8 mld EUR, wzrost o 3% r/r.
Najwięcej polskich produktów mlecznych wyeksportowano do takich państwa spoza UE jak:
- Zjednoczone Królestwo 5% – 148 mln EUR,
- Algieria 3% – 108 mln EUR,
- Ukraina 3% – 99 mln EUR,
- Chiny 2% – 52 mln EUR,
- Arabia Saudyjska 2% – 49 mln EUR.
Z których produktów mlecznych Polska osiągnęła największy przychód?
Z danych zgromadzonych przez KOWR wynika, że branża mleczarska w okresie od stycznia do września br. osiągnęła największe zyski z eksportu następujących produktów mlecznych:
- serów i twarogów (998 mln EUR; 4,2 mld zł, 220 tys. ton),
- mleka płynnego i śmietany wyniosły (606 mln EUR; 730 tys. ton),
- masła i tłuszczów mlecznych (429 mln EUR; 59 tys. ton),
- lodów (414 mln EUR; 109 tys. ton),
- mleka zagęszczonego i w proszku – (279 mln EUR; 110 tys. ton),
- jogurtów i napojów fermentowanych – (217 mln EUR; 123 tys. ton).
oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. KOWR
